Vi accepterer ikke Naalakkersuisuts nye bostedslukningspolitik

Vi skal drøfte løsninger, ikke lukninger. Historiens fejltagelser må ikke gentages.

Naalakkersuisut har fremlagt landsplanredegørelsen for 2016 med overskriften “Den nødvendige prioritering”. Vi kan se af referater af Naalakkersuisuts møder, at Naalakkersuisut har haft en samlet drøftelse og har godkendt indholdet af den fremsatte landsplanredegørelse ved et møde den 19. september.

Vi er fra Inuit Ataqatigiit meget overraskede over formuleringen i det allersidste afsnit af redegørelsen. Her står, at landsplanredegørelsen anbefaler at et udvalg skal pege på, hvilke bosteder skal prioriteres ned og “iværksætte tiltag som skal give de bosteder en velordnet planlægning for nedlukning”. Vi forstår denne formulering som, at Naalakkersuisut nu har en decideret politik som siger, at bestemte bosteder skal lukkes. Vi kan ikke se uoverensstemmelser oversættelsesmæssigt i dette afsnit.

Befolkningen skal ikke bare tromles

Inuit Ataqatigiit accepterer ikke Naalakkersuisut med partierne Siumut, Atassut og Demokraatits politik hvor man hen over hovederne på befolkningen vil lukke bosteder. Vi er ikke enige med Naalakkersuisut i, at debatten skal handle om bostedslukninger. Debatten bør handle om, hvordan vi i fællesskab løfter udviklingen og om, hvilke prioriteringer vi tager i den service og mulighed for udvikling vi yder i hele landet.

Det er rigtigt, at vi skal have en grundig drøftelse, både for byer og bygder, om hvordan vi udvikler og hvilken i rækkefølge vi tager fat i de forskellige sagsområder. Derfor fremlagde vi fra Inuit Ataqatigiit under vores regeringstid den Regionale Udviklingsstrategi “RUS” og satte dette arbejde i gang. Her var det grundlæggende, at vi så samlet på regionerne og ikke kun på udviklingen af enkelte byer. Efter regeringsskiftet i 2013 blev dette arbejde stoppet og nu ser vi, hvilken prioritering Naalakkersuisut nu tager for udviklingen af vores land.

Lad os drøfte bostederne men på et rigtigt grundlag

Meget af redegørelsens indhold er interessant og skal debatteres grundigt i samfundet.

Men vi stiller spørgsmålstegn ved måden Naalakkersuisut med Siumut, Atassut og Demokraatit har sat tallene sammen på i redegørelsen. For eksempel baserer man i bostedsprofilopgørelsen tallene på vandforsyning, elforsyning og indkomster. Man mangler tal og oplysninger for mulighederne for erhvervsudvikling som for eksempel fiskeri- og fangstmuligheder de enkelte steder, uddannelsesforhold og stabiliteten af indhandlingssteder de enkelte bosteder. Ved at disse ting ikke er taget med udgiver man et skævt billede, som nu bliver grundlaget for en kommende skæv debat.

Ser vi for eksempel på den gennemsnitlige indkomst efter skat per bosted ifølge Grønlands Statistiks oplysninger, så finder vi bygden Innaarsuit højt på listen, også blandt byerne. Alligevel er netop Innaarsuit sat i kategorien “høj sårbarhed”. Der er ikke foretaget dybere undersøgelse af hvad der har sikret den høje indkomst, hvor det har gået godt og ikke mindst hvor vi skal styrke yderligere.

Vi skal tale om løsninger, ikke lukninger

Vi stiller stort spørgsmålstegn ved Naalakkersuisut med Siumut, Atassut og Demokraatits fremlagte redegørelse og vi mener, det er nødvendigt at genoptage den regionale udviklingsstrategi. Derudover skal vi sikre en genopretning af nærdemokratiet i form af lovbestemte lokalråd i hele landet samt en lovmæssig styrkelse af bygdebestyrelsernes beslutningskompetencer på landsplan. Derudover skal vi i kommunerne tage opgaven med at skabe fællesskab alvorligt ved at bruge regionale udviklingsstrategier. Efter kommunesammenlægningerne er det de kommuner som ikke har løst denne opgave som halter bagefter og hvor der er stor ulighed. Både kommunalpolitikerne og landspolitikerne må tage opgaven alvorligt.

Der er mange mulige løsninger foran os, men skal vi sikre en sund udvikling må vi ikke beslutte bostedslukninger hen over hovedet på befolkningen. Stop derfor snakken om at gå tilbage til tvungne lukninger og lad os i stedet gå i gang med reelle drøftelser om de realistiske løsninger vi sammen skal finde frem til.

Sara Olsvig Formand Inuit Ataqatigiit