Sammen vælger vi livet

Sammen vælger vi livet. Da vi sammen vælger livet skal vi også sammen bekæmpe de grunde der er for at et menneske selv vælger at tage deres liv.

Hvis vi sammen skal bekæmpe grundene til at folk tager deres eget liv, så skal vi sammen finde ud af hvad grundene er og hvad vigtigst er, skal vi handle i fællesskab.

Der er mange ting man kan gøre, men lad os sammen træffe den vigtigste beslutning vi kan gøre i dag, nemlig at vi ændrer vores syn eller tanke vi har til dette, for vi må alle tro på at der er en alternativ til at man tager sit eget liv!

Men vi må erkende at livsvilkårene samt samfundsstrukturen til tider kan være så strenge, at valg af liv kan blive vanskelig.

For at gøre valg af liv lettere for os alle, skal vi sammen forbedre vores ansvarsområder og de ting vi kan gøre noget ved.

Vi skal til stadighed arbejde for at alle folk skal have et hjem som de kan være trygge ved, forsyne os selv og skal sikre beskæftigelse, således vi kan leve et værdigt liv og hvis vi skal have et godt job, så skal vi alle have mulighed for uddannelse.

Da tragiske hændelser viser at fælles indsatser for disse ikke er tilstrækkelige, skal vi sætte endnu flere kræfter bag initiativerne. Selvstyret, kommunerne samt andre direkte implicerede har stort ansvar og opgave.

Ikke mindst i lyset af, at for manges vedkommende, sker  selvmordet i forbindelse med indtagelse af alkohol eller euforiserende stoffer, må vi bruge endnu flere ressourcer for at bekæmpe misbrug af alkohol og euforiserende stoffer end vi gør i dag. Misbrug af euforiserende stoffer er en sygdom og de syge må hjælpes til et bedre liv, hvorved de igen kan vælge livet.

Vi skal vælge livet og for at realisere dette skal samfundet prioritere indsatserne. Især skal dem med ressourcer, viden, midler, erfarings samt andre bruges, idet mange er parate til at give en hånd. Da stor ulighed er en belastning for mange, skal vi vælge at være mere solidariske.

 

Vi skal samarbejde med andre

Da vi som samfundet ikke er de eneste der har sådanne oplevelser, skal vi lære af andre og samarbejde med disse. Lad os vende blikket mod vest til vore frænder som vi deler kultur med, som også har det hård som os. Eksempelvis har de valg at prioritere disse indsatser for at forebygge selvmord: At folk skal have mere lige livsvilkår, at børn skal vokse op med sunde vaner, tanker samt følelser, at inuits viden om hårdførhed samt forebyggelse af selvmord skal bruges. Disse er værd at samarbejde om!

Ikke mindst skal frivillige, som Inuunera Iggoraarsuk og lignende, som er eksempler til efterfølgelse, inddrages. Tabuer er brudt ved at deres indsatser.

Seksuelt misbrug, misbrug af alkohol, vold har vi med held gjort indsatser imod, så lad os tro på, at vi kan bekæmpe selvmord og lad os arbejde hård omkring dette.

 

Vi må ændre holdning

Som sagt er det vigtigste indsatser måske ikke håndgribelige, men vores holdninger samt opførsel hos folk. Ved siden af valg af liv frem for selvmord, skal vi ændre holdninger.

Eksempelvis: Man tror at vi drikker fordi vi har problemer, hvilket er delvis sand, men for de flestes vedkommende får de problemer fordi de indtager alkohol. Derfor skal indsatserne mod alkohol samt euforiserende stoffer forstærkes, idet det for de flestes vedkommende har brug af euforiserende stoffer enten direkte eller indirekte skyld i selvmord.

Desværre ser accepterer vi selvmord som personernes frivillige valg. Men den største kraft i livet er ellers vilje til liv, som kun forringes af sygdom og alvorlige problemer. Accept er et tegn på magtesløshed og dette skal vi ændre.

Der er for stor uvidenhed om, at depression samt det at misbrug af alkohol samt euforiserende stoffer er en sygdom samt andre grunde der uspringer af fysiske og psykiske sygdomme. Vi accepterer at folk som lider af depression tager deres eget liv, selv om de ellers ville vælge livet, hvis de var sunde.

Vores uvidenhed har nået sin grænse, lad os få oplysning om hvilke sygdomme, hvilke livsstil der fører til depression og lad os ved hjælp af oplysning få en tro på at disse kan overvindes ved at der gøres en handling.

Medansvar

Lad medansvar for at folk skal have bedre livsvilkår blive det centrale mål i samfundet. I dag er politik, enkelte menneskers ballade, fodbold, bingo, musik, tøj og lignende i fokus hos medier som vi beskæftiger os med i de sociale medier, hvor ved vi får stor viden om disse og sågar begynder at leve af det.

Hvem vil beskæftige sig med at gøre folk glade, gøre deres kår lettere, sund mad, få folk væk fra misbrug, redde folk fra selvmord og få viden om hvordan disse kan opnås og deles med andre.

Lad os bruge denne internationale dag mod selvmord for sammen at vælge livet og bruge den til at tale sammen om hvordan vi kommer videre og bruge resten af årets dage til at realisere de ting vi er enige om.

Lad os prioritere dette i dag: at vi sammen vælger livet, at vi sammen beslutter os for, at selvmord ikke er en farbar vej.

 

 

Kelly Berthelsen

Inuit Ataqatigiit