Syv nordiske venstrefløjspartier om Brexit

Syv nordiske venstrefløjspartiers udtalelse om Brexit – Inuit Ataqatigiits kommentar til denne.

“Det britiske EU exit viser, at EU er udfordret i sin samarbejdsform. Det er nødvendigt, at vi lande som ligger tæt på EU har et fortsat godt samarbejde med både EU og Storbritannien. Storbritannien er et af Grønlands største eksportmarkeder for rejer. Det er derfor særligt vigtigt for Grønland at vi har gode handelsaftaler med Storbritannien, det skal vi arbejde aktivt for. Her er det for Inuit Ataqatigiit også vigtigt, at vi kommer med klare og positive udmeldinger sammen med de andre nordiske lande”

“Som modsætning til højrefløjen i EU og i Storbritannien siger vi klart, at EU med Storbritanniens Brexit afstemning ikke må lukke sig yderligere om sig selv. Vi har blandt de nordiske lande meget forskellige tilhørsforhold til EU. Grønland, Færøerne, Island og Norge er ikke medlemmer af EU mens Danmark, Sverige og Finland er. Grønland er et OLT land mens Færøerne ikke er. Det vi dog er fælles om er ønsket om, at sikre et åbent og godt samarbejde, sikre alle borgere gode sociale forhold og bekæmpe løndumping, og i dette er det vigtigt, at vi står sammen”

Sara Olsvig

Formand, Inuit Ataqatigiit

 

Partiernes fælles udtalelse

Vi mener, at de nordiske lande skal samarbejde for, at Storbritannien og de nordiske lande fortsat skal have et nært samarbejde, når Storbritannien forlader EU. Vi vil ikke skabe nye forhindringer for handel, studenterudveksling eller muligheden for, at vore borgere skal kunne bo og arbejde i hinandens lande. EU skal ikke straffe Storbritannien. Vi har behov for et nært samarbejde i fremtiden.

Vi mener, at EU skal udnytte denne mulighed for at tilrette problemerne i unionen. Særligt vil vi fremhæve lønmodtagernes rettigheder. EU og EØS-aftalen skal have en social protokol, som slår fast at EU-retten ikke indebærer at love og kollektive aftaler, som beskytter lønmodtagere kan sættes ud af spil. EU skal ikke kunne tvinge social dumping igennem via hverken unionen eller via aftaler med andre lande.

Vi vil starte en debat om det europæiske samarbejdes fremtid og indretning. Ikke mindst må den økonomiske politiks konsekvenser for velfærd og beskæftigelse ses igennem. Lande som vil forlade euroen, skal kunne gøre det på ordentlig vis.

Vi vil skabe mere lige og demokratiske former for samarbejde mellem EU og andre europæiske lande, samarbejdsformer, som kan erstatte det eksisterende EØS-samarbejde. Vi vil et europæisk samarbejde, som er åbent mod omverdenen og som ikke udelukker andre nationer.

 

Høgni Hoydal, Tjóðveldi (Færøerne), Katrín Jakobsdóttir, Vinstrihreyfingin – grænt framboð (Island) Audun Lysbakken, Sosialistisk Venstreparti (Norge), Sara Olsvig, Inuit Ataqatigiit (Grønland), Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiet (Sverige), Pernille Skipper, Enhedslisten (Danmark), Li Andersson, Vänsterforbundet (Finland)