Med en stemme i flertal ophævede parlamentet i Grønland den såkaldte nul-tolerance politik vedrørende brydning af uran i Grønland i oktober 2013. Siden da har de to regeringer der har siddet arbejdet aktivt for at forberede uranbrydning og eksport af grønlandsk uran.

Ophævelsen af ​​nul-tolerancen skete uden direkte deltagelse af befolkningen.

Inuit Ataqatigiit er et politisk parti som i øjeblikket er i opposition i Grønland. Vi har en klar nej til uran politik og vi arbejder hårdt for at sikre en landsdækkende folkeafstemning om spørgsmålet om uranudvinding i Grønland. Vores medlemmer af parlamentet stemte nej til ophævelse af nul-tolerancen i 2013.

Der er indtil videre ingen uranminer i Grønland. Inuit Ataqatigiit arbejder hårdt for at sikre befolkningen i Grønland en direkte stemme i spørgsmålet om, hvorvidt Grønland skal udvinde og eksportere uran eller andre radioaktive mineraler eller ej.

Debatten i Grønland er meget politiseret. Fra Inuit Ataqatigiit har vi gjort det klart, at et nej til uran ikke bør være et spørgsmål om, hvilket parti en person tilhører eller stemmer på. Det er vores holdning, at alle borgere i Grønland skal have deres stemme hørt, og at alle har ret til at sige nej til dette store spørgsmål.

Det er også Inuit Ataqatigiits opfattelse, at debatten i Grønland indtil nu har været for ensidig. De oplysninger, der formidles til den bredere offentlighed har været enten fra selskabet som har efterforskningslicens eller fra regeringen. Vi har brug for at høre andre stemmer også.

Med dette seminar ønsker vi at bidrage til en mere diversificeret oplysning til den lokale befolkning i Narsaq og til offentligheden i Grønland i almindelighed.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0