Politisk næstformand: Aqqaluaq B. Egede

Vi skal regne med, at USA over for Danmark vil komme med et krav om, at skærpe overvågningsaktiviteterne i Arktis i forbindelse med NATO-topmødet i London, som finder sted den 3. og 4. december.

Det fremgik af pressen, at USA’s præsident Donald Trump gennem USA’s ambassadør i Danmark Carla Sands over for vores rigsfællesskabspartner Danmark havde krævet at der købes flere kampfly, fordi man ønskede at Danmark foretog mere overvågning i Arktis. Militæroprustning blandt supermagterne er en planlægning af en større krig.

Militæroprustnings starter, når respekten og forsvaret at det enkelte individ bliver en mangel. Man går væk fra samtaler, meningsudvekslinger og forhandlinger landene imellem og skifter disse ud med militær oprustning.

Lande som bliver kaldt supermagter, ser frem til en militæroprustning i Arktis, nøjagtig som man gjorde under den kolde krig. Men dette er radikalt anderledes end hvad vi der bor i Arktis har behov for. Man bør i stedet koncentrere sig om forbedringer af levevilkårene hos de Arktiske folk.  

Man gør en hemmelig hurtig indsats her i landet. Vores rigsfælleskabspartnere og Naalakkersuisut udfører en indsats som holdes hemmeligt for landets befolkning. Hvad er det i hemmeligholder? Hvorfor skal befolkningen ikke orienteres om den helhedsløsning i er i færd med at realisere? Hvad sker der? 

Inuit Ataqatigiit mener, at der ikke skal ske en udvidelse af militære operationer og oprustning her i landet, vores land skal fortsat kendetegnes ved, at være en ikke militariseret område. Vi ønsker ikke at deltage i en væbnet kamp som koster menneskeliv i en altoverskyggende kamp om magten. Vi er alle borgere i den globaliserede verden, vi må lære og sprede et liv i ordentlighed og gensidig respekt uden at det bør koste menneskelig for at opnå et liv i tryghed, hvor vi lever i respekt med naturen. Det er ikke en nem drøm, men det er yderst nødvendigt at vi spreder vores fredelige ånd til resten af verdenen.

Vi opfordrer topmødedeltagerne i London om at gøre en indsats for at fremme levevilkårene i Arktis frem for en øget militarisering af Arktis. Vi skal som samfund sammen stå imod. Man kan ikke ofre vores identitet for en øget samarbejde i rigsfællesskabet, som oven i købet sker hen over hovedet for befolkningen.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0