I de seneste år er plastforbruget her i landet stigende. Vi bruger plast i poser og i forskellige emballager. Vi bruger den til fødevarer, frysevarer, emballager, som indkøbspose samt som affaldspose. I forbindelse med vores store forbrug af plast tænker vi ikke over hvor meget poserne forurener.

I resten af verdenen er forbruget lige så stort, hvilket resulterer i, at plastik er blevet et problem i verdenshavene og er til fare for fisk, dyr og sågar mennesker. Plastik er svært nedbrydeligt materiale, hvorfor den også er svær at nedbryde ude i naturen. Vi har viden om, at den optages i fødekæden og bliver til microplast. Der importeres omkring 5 millioner plastindkøbsposer om året.

Da plastik er sværnedbrydelig materiale, tager det langtid om at nedbryde og er til stor skade for naturen og dyrene i naturen. Udsmid i havet gør skade på bådmotorer. Plastik gør især skade i havet, idet plastik kommer til at indgå i fødekæden. For nylig lavede forskerne en undersøgelse af maveindholdet på 63 måger. 80 % af disse fugle havde mindst en eller flere plastik i maven. Undersøgelsen viste også at fisk havde plastik i maven.

For naturens skyld og for at værne om naturen må vi have et politisk mål om at nedringe brug af plast. Vi er et land der ikke mangler hverken hav eller vand, derfor må vi kunne bruge affaldsspande også selv om det er mere besværligt at gøre det. Vi skal være bedre til at bruge andre former for emballage. Vi skal være bedre til at bruge andre indkøbsposer. Hvis vi ønsker at værne om vort land og vores storslåede natur, må vi alle have en vilje til at debattere løsningsmuligheder.

Når Naalakkersuisut træffer en beslutning om at indføre en afgift på f.eks. engangsemballage som skader naturen, kan man opnå at stille midlerne til side til brug for forebyggende indsatser af forurening af miljø og natur. Naalakkersuisut må udarbejde lovforslag til miljøfond som fremmer beskyttelse af miljøet og som bunder i at tage udgangspunkt af indtægter fra miljøafgifter.

Mange lande har intentioner om at begrænse deres forbrug af plastik gennem initiativer og forskning. Internationalt tales der i flere fora om hvordan vi kan nedbringe ophobningen af plastik samt skadelige kemikalier i havene. Naalakkersuisut må tage initiativ til lobbyarbejde i internationale fora.

Vi må stille et krav til os selv samt omverdenen om at skulle nedbringe vores plastikforbrug betragteligt og udarbejde en handleplan om at foretage oprydning i havet.

Vi må holde det hav der brødføder os rent.

Mimi Karlsen, Inuit Ataqatigiit