Vi må maksimere vores lands økonomiske udbytte af fiskeri og fangst.

Corona-epidemien vil have konsekvenser for verdens økonomi inklusive økonomien i vores land.

Derfor må Naalakkersuisut igangsætte hurtige initiativer og fremsætte klare planer.

Disse skal håndteres:

Vi skal sikre at fiskerne altid skal have mulighed for at afsætte deres fangster. Det skal sikres at indhandlingssteder og fabrikker altid er åbne, ligesom det skal sikres at der ikke er for mange medarbejdere der arbejder på samme tid. Dette kan sikres gennem døgndrift på treholdsskift.  

Kommuner, butikker samt andre der serverer mad skal i større grad servere grønlandske madvarer. I disse år har vi øget behov for at kunne være selvforsørgende. Vi må købe madvarer fra fiskere, fangere, fåreholdere samt andre fødevareproducenter for at sikre deres økonomi. Hvis det bliver nødvendigt, må vi nedsætte priser på grønlandske madvarer gennem støtte til fangere.

Øget selvforsyning vil også afstedkomme mindre import af varer udefra, hvilket medfører mindre forurening samt penge ikke ryger ud af landet, men cirkulerer her i landet.

Men de nævnte initiativer er ikke tilstrækkelige. Lige nu er det kun KNR der har handlet med omhu ved kun at spille grønlandsk musik for at øge musikernes indtægter.

Vi må tage initiativ til at beskyttet lokalsamfundene før det er for sent – også økonomisk.

Vi skal ikke gøre dem der er økonomisk svage endnu svagere, vi må hjælpe hinanden for at klare de udfordrende dage som vi nu gennemlever.

Men det vigtigste er: fiskerierhvervet er det erhverv der tjener pengene hjem til vores land – og hvis vi skal sikre at dette erhverv forbliver velkørende må vi allerede nu igangsætte planer.

Lad os beskytte vores land ved at spise mere af de fødevarer fra vores fiskere, fangere, fødevareproducenter og fåreholdere tilbyder.

Med venlig hilsen 

Mimi Karlsen, 

Gruppeformand Inuit Ataqatigiits Inatsisartut-gruppe