Udenrigs- og Sikkerhedspolitisk Udvalg

Det er dybt overraskende for Inuit Ataqatigiit´s medlemmer af Udenrigs- og Sikkerhedspolitisk Udvalg, at vi via medierne erfarer, at Naalakkersuisut i flere måneder har haft løbende kontakt med USA, og at de amerikanske investeringer er ved at falde på plads.

  • Det er lidt at en chokerende oplysning at læse, at Grønland har bedt USA om at kigge på tre lufthavne, og at dette skulle være sket i løbet af sommerende, og at beslutningen er ved at blive truffet. Endnu mere forbløffende er det, at Departementet for Udenrigsanliggender fortæller via medierne, bekræfter, at amerikanerne i løbet af sommerende har besøgt de lufthavne, der indgår i lufthavnspakken.

  • Det ville nok ikke være så overraskende, såfremt Naalakkersuisut har informeret Udenrigs- og Sikkerhedpolitisk Udvalg om disse aktiviteter. Tilgengæld har det været småt med konkrete oplysninger fra Naalakkersuisuts side overfor Udvalget, og det er ganske enkelt ikke tilfredsstillende. Det kan ikke være den optimale arbejdsgangs, at udvalget skal åbne op for medierne for herigennem at følge med i Grønlands relationer til omverdenen. Det sker efterhånden lidt for ofte, at vi skal holde os orienteret via pressen.

Derfor har Inuit Ataqatigiit´s medlemmer af Udenrigs- og Sikkerhedspolitisk Udvalg bedt om at få et samråd med Naalakkersuisoq for Udenrigsanliggender, for herigennem at få de nødvendige oplysninger om Naalakkersuisut´s aktiviteter på området for udenrigs- og sikkerhedspolitik. Hermed vil det sikres, at Inatsisartut´s relevante udvalg bliver inddraget på behørig vis.

Udvalgets Næstformand Mimi Karlsen & Sofia Geisler