Stop Naalakkersuisut i at løbe fra deres løfter

Siumut har lovet at lufthavnsbyggeriet ikke kommer til at hæve priserne op, samt at man ikke vil hente pengene fra borgernes lommer. Nu foreslår Naalakkersuisut i deres arbejde med finansloven at man endnu engang henter pengene fra borgernes lommer. Naalakkersuisut har allerede hævet brændstofpriserne op.

Indtil videre har Naalakkersuisut bakket op om at Nukissiorfiit kan ved at overliste befolkningen hæve priserne for el, vand og varme, og dette kan betragtes som løftebrud fra Naalakkersuisuts side. Naalakkersuisut har søgt om fuldmagt fra Inatsisartut til at spare på uddannelse, omsorg og sundhedsvæsenet.

Borgerne bliver ramt

Gang på gang hører vi løfter fra Siumut at passagertrafikken ikke skal blive dyrere, som vi nu erfarer at Naalakkersuisut har godkendt markante forhøjelser af priserne. Her skal man lægge mærke til at man har gjort alt hvad man kunne ikke at påvirke udenrigstrafikken. Derudover har Naalakkersuisut bemærkelsesværdigt godkendt en stigning på 55% i indenrigsflyvninger om vinteren.

Det vil sige at Naalakkersuisut har gjort deres for ikke at påvirke sommerturisterne, og derimod har valgt at ramme landets befolkning ved kun at hæve priserne for dem. Vi er hos Inuit Ataqatigiit stærkt imod sådanne politiske beslutninger. Vi kan ikke blive ved med at hente pengene fra borgenes lommer.

Interne konflikter i Siumut belaster samarbejdet

Siumut har i Naalakkersuisuts forslag til finansloven ”solgt” deres venstreorienteret sjæl til højreorienteret Demokraatit. Naalakkersuisut anført af Siumut, og som består næsten udelukkende af Siumutterne, har arbejdet for at tabe. Dette er et klart bevis på at partiet Siumut i virkeligheden er styret af Demokraatit.

Siumuts ”længsel” om ikke at miste regeringsmagten har ført til, i en periode med fokus på aflastning af borgernes vilkår, at man uagtet om prisstigningerne rammer borgernes vilkår, er fra regeringens side begyndt at hæve priserne på må og få. Er man begyndt at acceptere parti Siumuts tab af identitet som følge af magtbegær, hvor de med benene oppe ser på borgernes lidelser fra sidelinjen?

Vi skal fra Inuit Ataqatigiit understrege, at vi slet ikke kan acceptere nuværende Naalakkersuisuts arbejdsmetoder og beslutninger. Naalakkersuisuts løfter er lig med deres antal vælgere. Landet styres ved overliste borgerne med adskillige prisstigninger, og dette er at betragtes som løftebrud.

Det er foruroligende at landet styres uden nogen form for klar planlægning. Økonomisk kortsigtede dag til dag pludselige prisstigninger er i stigende grad blevet dyrere for borgerne. Inuit Ataqatigiit kræver en forandring. Naalakkersuisut arbejder ikke troværdigt og befolkningen kan ikke følge med i deres arbejde. Det er på tide at omsætte den interne konflikt i Siumut til en koordineret regeringsførelse.

Inuit Ataqatigiit vil arbejde for at ændre på Siumuts interne konflikter og interne magtkampe der i stigende grad har en negativt påvirkning i samfundet.

Inuit Ataqatigiit

Aqqaluaq B. Egede

Politisk Næstformand