Aqqaluaq B. Egede, Politisk ordfører, Inuit Ataqatigiit

Redningsmandskabet her i landet skal være grønlandsksproget

Da den danske forsvarsminister fremkom med en udtalelse som Inuit Ataqatigiit er enige i, og vi ønsker derfor at bakke vedkommende op. Hvis ikke de skal være tomme ord, så må Naalakkersuisut og den danske forsvarsminister kræve, at redningsmandskabet i Grønland skal også besættes med folk der også taler grønlandsk. Hvis vi skal bringe antallet af omkomne personer i vores land på absolut minimum, er sproglig kommunikation og forståelse af afgørende betydning.

Vi bakker fuldstændig op på Folketingsmedlem Aaja Chemitz Larsen, Inuit Ataqatigiit krav. Sproglig forståelse er det vigtigste mellem redningsmandskabet og den nødstedte. I vores vidtstrakte kyst er navnene på land og havområder forskellige på grønlandsk og på dansk, ligesom de lokale stednavne kan være udfordrende for en ikke grønlandsk sproget. Det forholder sig sådan, at sproglig forståelse bliver af afgørende betydning for om redningsaktionen kan falde heldigt ud og dette faktum kan man ikke vende det blinde øje til.

Inuit Ataqatigiit ønsker at opfordre Naalakkersuisut til at man arbejder for, at man som minimum for redningspersonale stiller krav om at de skal kunne tale grønlandsk. Vi mener at Naalakkersuisut skal arbejde for at folk der udelukkende taler det grønlandske sprog bliver beskyttet. Det er i og for sig ikke en stor opgave, beskyttelse af vores land og dets befolkning skal være fællesinteresse mellem rigsfællesskabspartnerne som blot skal udføres.

De hidtidige erfaringer har vist at kommunikation mellem redningsmandskab og den nødstedte er af afgørende betydning. Hvis redningsoperationerne her i landet skal være velkørende, skal man sikre, at de gode erfaringer også medtages i bestemmelserne. Der er sproglig kommunikation et af de afgørende emner.

Inuit Ataqatigiit kræver at arbejdet mellem vores Naalakkersuisut og den danske forsvarsminister udføres nøje og ikke overfladisk. Vi håber at denne vigtige opgave munder ud i et godt resultat, idet også folk her i landet som kun taler det grønlandske sprog skal respekteres og beskyttet.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0