Under forårssamlingen 2016 godkendte Inatsisartut, at pårørende til akutte syge patienter kunne overnatte gratis i Det grønlandske Patienthjem.

Jeg kan godt forstå, at man har handlet i forhold til pladsmanglen. Men en sygdomsramt person har ret til at blive ledsaget af en pårørende, og denne ret kan Naalakkersuisut ikke lave om på.

Hvis grunden til, at de pårørende ikke kan overnatte på patienthjemmet er pladsmangel, må Inatsisartut og Naalakkersuisut gøre en intens indsats for at finde en anden løsning. Vi vil gerne bidrage til at finde en løsning på dette. Behovet er stort, og hvis der skal ske en hurtig indsats vil Inuit Ataqatigiit stå i spidsen for denne.

For det kan ikke være rigtigt, at en alvorlig syg som i forvejen har bekymringer nok, skal prøve at blive rask alene. En af de bedste midler til at komme sig af sygdommen, er netop at have pårørende omkring sig, som kæmper og støtter op om den syge.

Der er mange alvorligt syge i Grønland. Dette ved Naalakkersuisut, og de må handle. De bør undersøge forholdene, således at så mange som muligt kan blive behandlet i Grønland.

Hvis patienshotellet i Nuuk blev større, ville man også kunne behandle flere patienter. For at opnå at de syge altid skal have gode vilkår, må Naalakkersuisut gøre en rettidig indsats.

Vi kan ikke acceptere, at Naalakkersuisut har stoppet ordningen med, at de pårørende kan overnatte på patienthjemmet. De må handle.

Mimi Karlsen

Inuit Ataqatigiit