Af: Aqqaluaq B. Egede, politisk ordfører, Inuit Ataqatigiit

Naalakkersuisut skal give mulighed for de lokale byggefirmaer

Det kan ikke være rigtigt, at Naalakkersuisut i stigende grad giver mulighed til udenlandsk ejede virksomheder. I mange steder er byggeriet gået fuldstændigt i stål. Ligeledes har Naalakkersuisut nu fremtryllet et nyt krav i forbindelse med boligbyggerier, som resulterer i, at mange byggefirmaer her i landet bliver udelukket i at kunne tjene penge. 

Jeg er bange for, at Naalakkersuisuts beslutning vil medføre stigende arbejdsløshed her i landet. Mange familier vil blive ramt på deres levebrød. Vi ved og har erfaringer med, at når byggefirmaernes omsætning falder, så afskediger de deres medarbejdere. Jeg mener at Naalakkersuisut må frigøre sig fra deres standhaftighed og flytte fokus fra kroner og ører til at fokusere på andre forhold som man nødvendigvis må udvise forsigtighed overfor.

Vi har gennem pressen fået at vide, at det kun er 3 meget store virksomheder der er i stand til at bygge efter de krav Naalakkersuisut har opstillet. Når kun 3 store virksomheder får monopollignende status på byggeopgaver, er jeg bange for at det vil skrue de allerede alt for høje byggepriser yderligere op. Det kan kun resultere i, at lejerne eller brugerne i sidste ende skal betale mere. Når kun meget få virksomheder er i stand til at byde på opgaver i de frie licitationer på byggearbejder, kan vi være helt sikre på, at det ender med højere priser.

I vores befolkningsfattige land har bevillinger til byggerier en stor indflydelse på beskæftigelsen. Naalakkersuisuts beslutning vil helt sikkert resultere i, at nogle af kommunerne vil miste skatteindtægter. For de store virksomheder har sæde i de store byer og når man ad denne vej kanaliserer de store byggeriers økonomi til disse byer, vil det accelerere pengestrømmen væk fra de små og ind til de store byer.

Inuit Ataqatigiit ønsker at opfordre Naalakkersuisut til at udvise stor forsigtighed på den byggemetode som de indstiller brugen af, idet det vil ramme beskæftigelsen og ikke mindst forhøje byggepriserne, ligesom den vil medføre at nogle af kommunerne mister skatteindtægter. Naalakkersuisut udelukker nu alle byggefirmaer her i landet på nær 3 og vi er bange for de konsekvenser som de konsekvenser som beslutningen kommer til at medføre. Naalakkersuisut må tilbage til tænkeboksen og genoverveje denne store opgave som vil medføre store ulemper for hele samfundet.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0