Naalakkersuisut har ikke styr på lufthavnsbyggerierne

Overalt i verden, plejer dem der skal anlægge nye lufthavne have styr på at overholde sikkerhedsbestemmelserne. Man har åbenbart i de dyre lufthavnsprojekter ikke set så alvorligt på. Det meget dyre kommende lufthavn i Nuuk, der kommer til at have  lavere sikkerhedsstandard er forbløffende.

Naalakkersuisut samt Kalaallit Airport A/S har ved tidligere udmeldinger ellers lovet at sikkerhedsbestemmelserne ville være optimale. Så derfor  er det nærliggnede at spørge hvorfor det ikke er tilfældet.. Er det endnu engang tomme ord, at man i sin tid lovede at der ikke vil blive indgivet dispensatinsansøgning for netop at sikre bedst mulige sikkerhedsbestemmelser kommer til at gælde? Vi har nemlig lige via pressen hørt imorges, at bredden på den nye lufthavn i Nuuk, ikke vil være optimal hvorfor man har planlagt ansøgning om en dispensation. Det kan ikke anses andet end at man ikke har planlagt bebyggelse af det kommende lufthavn i henhold til de sikkerhedsmæssige standarder der kræves til internartionale lufthavnsbyggerier.

Den nye og dyre lufthavn, må leve op til de optimale  inaternationale sikkerhedsmæssige standarder og folk der skal beflyves via lufthavnen i fremtiden, skal ske fra en lufthavn som netop lever op til disse krav. Anlæggelsen af de kommende lufthavne her i landet, skal ikke gentage tidligere tiders fejlbelagte lufthavnbyggerier. Naalakkersuisut har ved planlæningen ikke levet op til kvalitetskravene  og undladt at sikre sig, at sikkerhedsbestemmelserne bliver fulgt. Sagen om  de meget hemmeligholdte lufthavnsbyggerier  bringer sig til stadighed af forbløffende afsløringer nærmest dag til dag. Det er ærgeligt, at Naalakkersuisut i så stort et projekt ikke arbejder med en omhyggelighed som projektet kræver.

Lad de højest krav gælde når man skal gøre brug af samfundets midler

Vi er alle med til at betale for de kommende lufthavne, hvordan kan vi sikre en levedygtig udvikling når vi ikke engang har råd til at skulle kræve de bedst sikerhedsmæssige standarder for at beskytte vores medborgere? For hvis man eksempelvis har tilladt at banen i Nuuk ikke skal opfylde sikkerhedskravene i henhold til bredden af banen, vil trafikregulariteten og rentabilitetem også blive forringet. Der skal placeres en ansvar for det fejlbehæftet projektering og det angår også Naalakkersuisuts rolle i sagen. De flotte salgstaler som gang på gang bliver fulgt op af rodet planlægningsfaser kan ikke accepteres.

Hvorfor har man forlængst ikke opdaget, at den kommende lufthavn i Nuuk skal bygges smallere? Hvorfor har man tiet om sagens reelle forhold? Naalakkersuisut, ikke mindst Naalakkersuisutformanden må komme med en forklaring omkring tingenes reelle tilstand. Det allerede meget dyre projekt som vi nu ved kommer til at blive værre end det befolkningen har fået at vide hvor selv Finans- og Skatteudvalget på ingen måde er blevet orienteret om. Naalakkersuisut koalitionen med støttepartiet har vanen tro været fuldstændig tavs om disse, tavsheden er endnu ikke brudt. Dette er fuldstændig uacceptabelt  Jeg er selv medlem af Finansudvalget og  udvalget er aldrig blevet informeret om dispensationsansøgningerne.

Man kan ikke placere ansvaret for det dyre fejl hos Kalaallit Airport A/S alene. Naalakkersuisut formanden må træde i karakter og placere et klart politisk ansvar. Politikerne kan ikke placere fejlene hos diverse embedsmænd alene. Naalakkersuisutformanden bør derfor handle og placere ansvaret for fejlene. Et så stort et anlægsprojekt kræver et fast og korrekt politisk håndtering. Et så uansvarligt håndtering af sagen ikke på ingen måde accepteres.

Inuit Ataqatigiit

Politisk næstformand

Aqqaluaq B. Egede

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0