Man kan ikke udforme Finansloven uden tillid til Kim Kielsen

Medlem af Naalakkersuisut og Medlemmer af Inatsisartut på vegne af Siumut har ytret deres mistillid til Formanden for Naalakkersuisut og Siumut. Det ser ud til at oprørsgruppen har kendskab til informationer der få dem til at miste tilliden til deres Formand.

Formanden for Siumut har ved hjælp af Siumuts lokale afdelinger slået syv medlemmer i oprørsgruppen med et smæk. Det er ikke første gang at vi hører historien om den modige lille skrædder og den famøse ’syv i et hug’-princippet. I pressemeddelelsen har formanden for Siumut kommet med indrømmelse om at han ellers har tilbudt oprørsgruppen poster i Naalakkersuisut, men at seks af dem havde ment at det ville blive for tungt for dem og dermed har takket nej. Inuit Ataqatigiit er utrygt ved at Siumut som den største parti i Inatsisartut styrer landet på disse uholdbare principper. Vi skulle ellers gerne samarbejde om opgaven.

Vi ved også at Demokraatit har takket nej for ansvaret og ansvarsområderne, og har meldt at de ikke villet være en del af styringen af departementerne. I en periode med politisk turbulens hvor øremærkningen af samfundets midler er størst, mangler Naalakkersuisut og Demokraatit en ansvarsbevidst, samarbejdsvillig og modstandsdygtig ledelse. Formanden for Naalakkersuisut er beviset.

Inuit Ataqatigiit er bekymret for at se Formanden for Naalakkersuisut der melder ud og vise at han ikke vil arbejde for styringen af landet baseret på stabilitet og ansvarsbevidsthed. Enhver kan jo se at oprørsgruppen er til den tid i dag baglandet for Naalakkersuisuts arbejde. Det har de gjort indtil videre, og kan ikke løbe fra deres ansvar.

Medlemmer af Inatsisartut på vegne af Siumut har stemt for Naalakkersuisuts beslutningsforslag, deriblandt anlæg af lufthavne. Medlemmerne af Inatsisartut og en fra Naalakkersuisut kan ikke længere skifte standpunkt.

De har allerede stemt for lufthavnspakken, er stadigvæk den dag i dag via Inatsusartuts Finans- og Skatteudvalget givet deres Naalakkersuisut adskillige beføjelser. Med andre ord har Medlemmerne af Inatsisartut på vegne af Siumut ytret deres mistillid til Formanden for Naalakkersuisut for derefter at give ham lov til at gøre lige meget han vil som Formanden for Naalakkersuisut.

Skal man være Naalakkersuisoq kun for magtens skyld?

Den mest bemærkelsesværdig af alle historierne er den historisk første med et Medlem af Naalakkersuisut der er med som underskriver af mistillidserklæringen af Formanden for Naalakkersuisut. Hvordan kan man forblive et Medlem af Naalakkersuisut hvor man samtidig i ny og næ ytrer sin mistillid til Formanden for Naalakkersuisut?

Medlem af Naalakkersuisut Erik Jensen må have vide noget som Naalakkersuisoq, som vi andre ikke ved noget, siden han kan ytre sin mistillid til Formanden for Naalakkersuisut. Dette bør offentligheden undersøge. Hvis vi alle sammen skal have tillid til Naalakkersuisut skal vi vide hvorfor man bør have mistillid til Formanden for Naalakkersuisut. Mistillidserklæringen må jo have basis i fakta. Inuit Ataqatigiit kræver at de syv medlemmer af Siumut sammen med Formanden for Naalakkersuisut skal komme med forklaringer til deres uenighed.

Respekt til retfærdigheden i samfundet bør vises gennem åbenhed

Hvorledes kan vi udforme Finansloven hvis den førende og den største parti i Inatsisartut ikke har tillid til deres Formand i Naalakkersuisut. Det er derfor ikke underligt at samfundet er usikker på processen med Finansloven.

Inuit Ataqatigiit kræver at partiet Siumut og Naalakkersuisut skal bekende kulør. Det er et krav fra lovgiverne og samfundet til Naalakkersuisut at regeringsførelsen ikke skal baseres på usande grundlag. Siumut, nu har i mulighed for at komme med en forklaring til borgerne og Medlemmer af Inatsisartut. At komme med en forklaring på grundlaget for mistilliden.

Vi venter.

Politisk Næstformand

Aqqaluaq B. Egede

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0