Magtbegær gør Kangerlussuaqs skæbne usikker

1.nov. 2018 var en sorgens dag for Inuit Ataqatigiit i Qeqqata Kommunia. Der bestemte flertallet i Inatsisartut, at Kangerlussuaq skal ophøre med at virke som atlantlufthavn, og så eftertrykkeligt, at de end ikke kan svare på, om den så skal virke som en lufthavn med en 1500 lang bane, eller som heliport.

Fra Inuit Ataqatigiit i Sisimiut har vi kæmpet for at bevare lufthavnen i Kangerlussuaq som atlantlufthavn. Og det har vi gjort, fordi vi ved at der er masser af muligheder for at udvikle på erhvervsområdet i Kangerlussuaq.

På grund af banens længde på 2810 meter har store fly fyldt med turister fra andre lande kunnet lande der. Hundeslædeturister, trofæjægere på hundeslæde efter moskusokser og rensdyr, ørredfiskere, indlandsisturister, krydstogtsturister som skal ombord på skibene, vandreturister som skal vandre til Sisimiut ect. Er man vidende om, at der er på vej ud til isen findes søer med sjælne arter? Der findes ikke andre steder af denne art på vores jord.

Ved i at Kangerlussuaq lufthavn er nr. 2 på verdensplan, hvad regularitet angår?

Denne beslutning fra Inatsisartut vil have den konsekvens, at alt dette langsomt vil forsvinde. Turisterne vil tage direkte til Nuuk, og i tre måneder af året til Ilulissat, og derfor vil den direkte rute til Kangerlussuaq ophøre, og turisterne vil blive nødt til at blive transporteret dertil med helikoptere.

Hvilke konsekvenser har det?
Hvor mange arbejdspladser vil lukke ved denne reducering af Kangerlussuaq? Der findes ingen svar på dette, men uden tvivl vil der være tale om mange jobs, og der vil blive færre indbyggere og færre børn, og betyder det så, at skolen kan fortsætte? Vil stillingen som sygeplejerske kunne fortsætte? Eller vil man i stedet for skulle have en akuttaske, ligesom det er tilfældet for de bygder der har 50-100 indbyggere? Vil jobbet som sygeplejerske så blive nedlagt? Hvad med Nukissiorfik, på hvilket niveau vil den virke? Vil hotellet fortsat være åbent? Bliver restauranterne lukkede? For hvem vil komme og spise, hvis der bliver færre indbyggere?

Tillykke Siumut, Demokraatit og Nunatta Qitornai, i har hermed godkendt en tilbagegang for Qeqqata kommunia!

I trøster jer med den vej fra Sisimiut til Kangerlussuaq som i vil undersøge. Vejen vil først kunne gøre gavn hvis Kangerlussuaq beholdes som atlantlufthavn, for hvilke fisk vil man fragte til Kangerlussuaq, hvis der ikke er fly der kan transportere det videre? Hvad skal kajanlægget bruges til, hvis der ikke kommer flere turister som skal sejle videre ud til kysten?

Alle disse nævnte forhold gør, at denne beslutning er taget med hovedet under armen.

Agathe Fontain
Sisimiuni Inuit Ataqatigiit

Inuit Ataqatigiit Kattuffiat

Postboks 321, 3900 Nuuk
tlf.nr: (+299) 323 702
Fax: (+299) 321 321
Website: https://www.ia.gl
Email: ia@ia.gl
www.facebook.com/ataqatigiit
www.twitter.com/IAtaqatigiit

Attavigitigut/kontakt os

Imaneq 2
Telfon: (+299) 323702
Fax: (+299) 323232
Aningaaq: https://www.ia.gl
Email: ia@ia.gl