Skrevet af: Aqqa Samuelsen, Ordfører for det sociale område samt for børn

Lad fødestedet i Aasiaat blive sikret

Vi forstår fuldt ud og er enige i den bekymring som Jordmoderforeningen i en udtalelse i forbindelse med nedlukningen af fødestedet i Aasiaat.

I første omgang vil fødestedet i Aasiaat blive nedlukket pr. 1. juli. Dette er ærgerligt, og vi mener ikke, at det vil være på sin plads. Nedlukning af fødestedet i Aasiaat vil have negative konsekvenser for borgerne i Kommune Qeqertalik, for familierne, for de kommende forældre og for de børn som kommer til. Fra Inuit Ataqatigiit vægter vi, at familierne og de kommende forældre skal have trygge vilkår og at børnene dermed får en god start på livet.

Ved nedlukningen af fødestedet i Aasiaat vil de fleste fødende skulle forlade deres hjemsted for at føde. Vi er bekymrede for, at der kan være uheldige omstændigheder ifm. at de fødende må tage et andet sted hen, og at dette kan påvirke barnets første tid.

Vi har sendt §37 spørgsmål til Naalakkersuisut ifm. denne nedlukning af fødestedet, og der har vi stillet krav om en klar melding om grunden til denne nedlukning. Vi ser frem til, at vi får svar på disse spørgsmål, for det er nødvendigt med en tydelig information.

Naalakkersuisut må arbejde for, at serviceringen af familier og kommende forældre ikke bliver forringet, og de må rettidigt handle på at skaffe det nødvendige personale så man sikrer de bedst mulige vilkår for, at børnene kan få en god start på livet. Vi skal anmode om, at man samarbejder tæt med Kommune Qeqertalik omkring denne problematik.

Vi mener, at vi skal være mere åbne overfor at finde mulighederne for at rekruttere personale til Sundhedsvæsenet fra andre lande, i stedet for kun at tænke på de nordiske lande.

Når fødestedet bliver nedlukket i Aasiaat, vil der kun være fem fødesteder tilbage i Grønland, – i Tasiilaq, Qaqortoq, Nuuk, Sisimiut og Ilulissat. Naalakkersuisut må have en målsætning for og arbejde for, at man kan føde tættest muligt på sin bopæl.

Det er på tide at vurdere på denne centraliserede organisering af sundhedscentrene.