En af de traditioner vi har med os fra vore forfærdre er, at vi fejrer solhvervsdagen, hvor man fejrede at solen nu var på vej tilbage.

Når solen forsvandt, og polarmørket tog over, troede vore forfædre, at når solen var gået til bunds, ville det fremover blive konstant vinter – og vedvarende mørke.

Aassuutit

På solhvervsdagen er der to stjerner, Altair og Tarazed, Aassuutit, der spiller en central rolle. Vore forfædre vidste, at Aassuutit varslede om, at solhvervsdagen nu var på vej.

De var af den overbevisning, at Aassuutit løftede solen op når den sank til bunds og fik den til at bevæge sig opad igen. Hvert år vågede Aassuutit således over den synkende sol, og når solen så bevægede sig opad igen, viste Aassuutit sig for menneskene som budbringere, der glædes over at lyset fra nu af er tilbage.
Det er grunden til, at folk fik nye klæder, for i fællesskab at fejre den store begivenhed ved at spise lækre specialiteter.

Ud af 13 helligdage stammer én fra vor gamle tro

Solhvervsdagen fejres mere eller mindre af mange familier i dag. Men vi ved også, at denne tradition er forsvundet for mange, og at den i de seneste år er på vej tilbage.

Solhvervsdagen har aldrig været en officiel mærkedag. På et år har vi ialt 13 helligdage, og kun én dag haft vi selv indført, nemlig Nationaldagen. Resten er relateret til den kristne tro eller kongehuset.

Derfor er jeg på vegne af Inuit Ataqatigiit glad for, at Inatsisartut til efterårssamlingen godkendte mit forslag om, at solhvervsdagen skulle være en officiel mærkedag. På denne måde vil der nu blive to officielle mærkedage som vi selv har valgt.

Lad os genoplive vore skikke og traditioner. Til solhvervsfesten slås det fast hvor vigtig lyset og solen er for os mennesker.
Derfor ønsker jeg jer en rigtig god solhvervsfest med håb om, at dagen må fejres med sammenkomst, nye klæder og lækre specialiteter.

På vegne af Inuit Ataqatigiit
Peter Olsen