Jeg er overrasket over Demokraternes misforståelse af regeringsførelse.

Jeg er overrasket over Randi V. Evaldsens svarudmelding på min pressemeddelse. I svaret skriver hun, at grunden til at Demokraterne ikke er med i koalitionen er, at de ikke ønsker at sidde med en høj løn og køre rundt i Naalakkersuisuts tjenestebiler.

Derved afslører Randi, hvorledes hun ser på hvervet som Naalakkersuisut, hvor hun jo selv har siddet. At sidde i en regering er ikke ensbetydende med at leve i velstand. En regering gør alt for at tjene sit folk. Jeg er overrasket over, hvor stor en misforståelse over magtens tredeling der ytres om i Demokraternes pressemeddelelse ift. Naalakkersuisuts virke og beføjelser.

At sidde i en regering er hårdt. Randi V. Evaldsen er vel vidende om, at indtil flere af Naalakkersuisuts medlemmer blev ramt af helbredsproblemer under den travle efterårssamling. At have en så ringeagtende udmelding, og holdning til naalakkersuisuts virke og beføjelser må siges at være en forkert holdning fra Demokraternes side.

Efter at have læst om Demokraternes begrundelse for ikke at ville indgå i en koalition, melder følgende spørgsmål sig; Hvordan kan i være en politisk elite i vort land, når i ikke vil indgå i en regering? Jeres begrundelser overrasker mig. For i har siddet i regeringen mange gange. Og at i udelukkende kan anse det at sidde i en regering for at være lig med et liv i velstand og have tjenestebiler. Vi ved jo også, at Demokraternes naalakkersuisutmedlemmer købte nye biler, da Demokraterne sad i koalitionen sidste gang. I Naalakkersuisutområderne for Finanser og Uddannelse.

Da Inuit Ataqatigiit sad i koalitionen, koncentrerede vi os om at opstarte store opgaver og om vores politiske arbejde, og ikke om at investere i biler og velstand. Demokraterne viser, hvor uforberedte de er overfor at tage del i den politiske ledelse i vort land. At sidde i en regering skal ikke være for egen personlig vinding. Et landsstyremedlem skal tjene samfundet.

Politisk må vi gå bort fra at gå til angreb og ved modsvar diske op med små personlige angreb, og dermed højne niveauet ved vores stillingtagen til opgaverne. Vi må være mere modige og udvise en større åbenhed for samarbejde, og her er det også vigtigt at have en forståelse for sammensætningen af det politiske styre. Vi er ikke med i koalitionen, men vi respekterer deres arbejde. Og jeg ved, at regeringen ikke sidder der for at høste velstand. Og det håber jeg, at Demokraterne snart må forstå.

Politisk ledelse må basere sig på en forståelse af hvad et landsstyrets virke og beføjelser er. Ansvaret er kæmpestort og og skal ikke latterliggøres. Det håber jeg, at Demokraterne vil forstå.

Aqqaluaq B. Egede

Næstformand Inuit Ataqatigiit