Den 9. august er FN’s internationale dag for oprindelige folk. Lad os bruge dagen til at fejre de seneste mange årtiers hårde kamp for vores fælles rettigheder. Men lad os også reflektere over disse rettigheder og ikke mindst de pligter der følger med rettighederne i vores egne samfund.

Inuitledere har kæmpet en fantastisk kamp ude i verden for anerkendelsen af oprindelige folk og for fundamentale menneskerettigheder for kvinder, børn, unge og voksne. Inuit Circumpolar Council har stået i spidsen af denne kamp, på vegne af os alle sammen.

Ved ICC’s generalforsamling i Utqiagvik, Alaska, denne sommer blev det endnu engang slået fast, hvor vigtigt et fællesskab vi har blandt Inuit og på tværs af Arktis. Vi har et fællesskab, som går ud over statsgrænser, hvor sprog, kulturer og brugen af ressourcer deles på kryds og på tværs. Det skal vi værne om, og ikke mindst deltage i.

Vores kamp for anerkendelse som folk og som kollektiv hænger tæt sammen med anerkendelsen af individuelle rettigheder. Ikke mindst forpligter denne kamp os til, at gøre det endnu bedre i vores egne samfund i forhold til at efterleve rettighederne.

Ved ICC generalforsamlingen blev det tydeliggjort, at mange af de udfordringer vi har går igen i andre inuitsamfund. Overgreb mod børn og bekæmpelsen af disse, sundhedsudfordringer, hjemløshed og ikke mindst fraflytningen fra vores lande.

Derfor er det tid til, at de menneskerettigheder vi i årtier har kæmpet for, bringes hjem og anvendes i vores samfund. Børns rettigheder, kvinders rettigheder, retten til sprog og selvidentifikation. Alt sammen er rettigheder som også er stadfæstet gennem FN’s deklaration om oprindelige folks rettigheder.

Vi har en gylden mulighed blandt Inuit for at tage de næste skridt, og bruge hinanden, også i anvendelsen af rettighederne. Vi opfordrer derfor fra Inuit Ataqatigiit til, at vi udvider vores samarbejde på tværs af Arktis med andre Inuit, på alle måder. Der er kræfter at hente, og viden at dele.

Et eksempel er det store fælles grønlandske og canadiske projekt Pikialasorsuaq. Fællesskabet omkring vores ressourcer og havområdet mellem Grønland og Canada er ikke til at tage fejl af.  Vi har en enestående mulighed for, på tværs af statsgrænser at skabe et fælles forvaltningsområde som forvaltes på Inuits præmisser. Vi opfordrer stærkt Naalakkersuisut til at være mere aktive i denne proces, og til at give deres fulde støtte på vegne af Grønland, til Pikialasorsuaq arbejdet.

Samtidig ønsker vi ICC’s nye internationale formand Dalee Sambo Dorough tillykke med valget til formand. Vi er trygge ved, at Dr. Dorough kommer til at kæmpe videre for og med os alle sammen i de næste fire år.

 

Sara Olsvig

Formand, Inuit Ataqatigiit