Inatsisartut må ikke tvinges til at træffe beslutninger i blinde

Inuit Ataqatigiits Inatsisartutgruppe anser den seneste tids arbejde om sagen vedrørende anlæggelse af lufthavne som særdeles utilfredsstillende.

Der sker store fremskridt i sagen og desuagtet orienterer man ikke Inatsisartut, som i den sag har stort ansvar via store bevillinger gennem de kommende finanslove, om initiativer og status i sagen. Dette sker uanset at Naalakkersuisut har lovet at orientere Inatsisartut om lufthavnssagen via Inatsisartuts Finans- og Skatteudvalg. Uden at skulle bryde tavshedspligten i Finans- og skatteudvalgets arbejde, kan jeg bevidne, at udvalget overhovedet ikke bliver orienteret. Denne udmelding sker inden for rammerne om min rettighed, at kunne komme ud med det jeg selv har udtalt mig om, iht. arbejdsgangen. 

Hvis sagen omkring anlæggelsen af nye lufthavne skal køres optimalt og ikke skal have uhensigtsmæssige konsekvenser for samfundet, må hele projektet midlertidig indstilles såfremt den eneherskende arbejdsgang som det nuværende mindretals Naalakkersuisut ikke ændres. Når samfundets midler benyttes i så store projekter, må Inatsisartut løbende orienteres, så Inatsisartut også kan sikre, at gældende lovgivning overholdes. Dette er ikke tilfældet for nuværende, selv om Naalakkersuisut højtideligt har afgivet et løfte om det modsatte. Og hvis der ikke er noget at skjule er det langt mere fornuftigt at vælge tillidsskabende samarbejde. Vi er ikke i tvivl om, at medlemmer af Inatsisartut samt partierne alle har interesse i at blive orienteret om anlægsprojektets udvikling og status.

Med venlig hilsen

Múte B. Egede

Formand for Inuit Ataqatigiit