Havneforholdene i Ilulissat skal rettes op

Havneforholdene i Ilulissat er under al kritik. Det gælder jollefiskernes pontonbroer inderst i havnen, det gælder områderne ved fiskefabrikkerne og det gælder anløbsforholdene for passagerbådene.

I torsdags præsenterede vi fra Inuit Ataqatigiit, hvad vi mener er en mere fornuftig fremgangsmåde i forhold til lufthavnsbyggerierne. Det har undret nogle, at vi i samme omgang nævnte havnen i Ilulissat. Det er der en helt og aldeles fornuftig grund til.

Vi vil forlænge Ilulissat lufthavn, og som vi har gjort klart ønsker vi denne udvidelse anlagt så lufthavnen i fremtiden kan forlænges, også potentielt til mere end 2200 meter, hvis det skulle blive nødvendigt. Derfor peger vi på, at Ilulissat lufthavn under alle omstændigheder skal udvides på den nye placering, da den nuværende placering giver begrænsninger for udvidelse.

Udvidelsen af lufthavn kan ikke stå alene

Men en udvidelse af lufthavnen kan ikke stå alene. Den kan hverken stå alene lokalt, i Ilulissat, eller regionalt, i Diskobugten.

For det første er andre infrastrukturelle forbedringer nødt til at følge med, hvis vi som samfund skal gribe og være klar til et øget antal turister i regionen. Der skal ske mere, hvis ikke en ny lufthavn blot skal stå og funkle uden at blive brugt optimalt hele året. Her er bedre havneforhold helt centralt.

For det andet der nødt til at komme lige så klare planer om sammenhængende turisme- og erhvervsudvikling på bordet, for hele Diskoregionen, som Qeqqata Kommunia har for Kangerlussuaq og Kommuneqarfik Sermersooq har for Nuuk.

Et bedre samarbejde nødvendigt

Derfor peger vi i vores udspil på, at de to kommuner i Diskobugten i langt højere grad end i dag samarbejder om at udvikle turismen og erhvervslivet. Turisterne skal kanaliseres videre fra Ilulissat nordpå, og til Qasigiannguit, til Aasiaat, til Qeqertarsuaq og til andre byer og bygder i Diskobugten.

I dag sker det i store dele af året med både.  Skal man afsted fra Ilulissat med for eksempel Disko Line, kan man opleve, at taxachaufføren ikke ved, hvor båden ligger til, på den ene eller den anden side af havnen. Det er bare ikke godt nok, og slet ikke hvis vi skal satse yderligere på Ilulissat som turisternes ankomstby.

En bæredygtig turismeudvikling

Island nævnes ofte som et foregangsbillede på den turismeudvikling man forestiller sig i Grønland. Det er forståeligt. Men der altså nogle punkter vi skal være forsigtige med. I flere og flere udenlandske medier tales der om, at den islandske turisme er blevet u-bæredygtig. De er simpelthen blevet for mange, og resten af infrastrukturen i Island har ikke fulgt med. Og er der noget der skræmmer turister væk, så er det dårligt ry.

Turisterne ønsker en bæredygtig og sammenhængende oplevelse. Det er vores job at sikre, at de mange flere turister som man forventer vil ankomme med den forlængede lufthavn, også kan komme videre ud i resten af regionen.

Ellers vil en udvidelse jo blot give mere asfalt og ikke flere turister.

 

Inuit Ataqatigiit
Inatsisartutgruppe.