Forfatningskommissionen skal fortsætte – men Siumut må vise at de kan lede kommissionen 

Forfatningskommissionen er i modvind. Men på grund af det parti som besætter formandsposten i tide ikke har handlet i tide om kommissionens opgaver og sammensætning, så er det gået ud over en nøje og gennemtænkt i kommissionen. Det med at benytter kommissionen for at fremme sine egne politiske ambitioner  og som et kampplads, uden at skele til sagens vigtighed viser at man har misforstået sagen, for det er uacceptabelt at man meler sin egen kage.

Ønsker Siumut at kommissionen fortsætter? 

Hvis kommissionen skal fortsætte, må Siumut tage sit ansvar og fremkomme med en klar udmelding om sin rolle i kommissionen. Dertil må Naalakkersuisut der har fået bemyndigelse fra Inatsisartut om at oprette kommissionen tage ansvar. Med ansvar skal forstås at Naalakkersuisut som er kommissionens overordnede, skal være med til at skabe gode rammer samt en tillidsvækkende kommission. Inuit Ataqatigiit er til enhver tid parate at tale med Siumut om kommissionen. Men Siumut må fortælle borgerne om hvilket politik Siumut har til den kommende grundlov. 

Manglende udmelding kan tolkes som at Siumut ikke er enige i at kommissionen skal fortsætte sit arbejde.

Hvis det er tilfældet så har man spildt penge og ressourcer, ligesom det er at vise foragt for Inatsisartutbeslutning og kommissionens øvrige medlemmer. 

Forslag – såfremt kommissionen fortsætter sit arbejde  

Hvis kommissionen skal fortsætte og have troværdighed, så foreslår vi, at man ændrer Forfatningskommissionens opgave og sammensætning, sådan at kommissionens medlemmer skal bestå af faglig kompetente indenfor området og ikke folkevalgte politikere,  dermed skabe legitimitet for kommissionens virke. Hermed har Inuit Ataqatigiit gentaget sit forslag, som vi fremsatte forud for stiftelsen af kommissionen. Hvis man kan samle sig om dette ønsker Inuit Ataqatigiit at være med.

Inuit Ataqatigiits Hovedbestyrelse