Forbedre servicen for de kræftramte

4. februar – Internationaldag for kræft

Der er i de seneste år en mærkbar forøgelse af mennesker med de forskellige kræft sygdomme. Sygdommen rammer hårdt for alle implicerede; den ramte, familien og sundhedsvæsenet. Vi er nødt til at sætte alle sejl til for at hjælpe de kræftramte. Dertil bør vi koordinere og udvise opfindsomhed, viden og andet know-how. Tidlig identificering af sygdommen er vigtig, da det er forudsætning for at have en større chance for at blive helbredt.
Tidlig identificering giver én en større chance for at blive helbredt. Sygehuse med kortvarige læge ansatte, bør minimeres, da der bliver brugt for meget tid og kræfter på koordinering mellem de forskellige læger.

Det bør banes vej for, at kræftramte både får fysisk og psykisk lægehjælp. Sygdommen er fysisk afkræftende, derfor er det nødvendigt med få bistand af en fysioterapeut.

Det er glædeligt, at flere og flere bliver helbredt for kræft. Men det kraftige behandlingsform tærer én både mentalt og fysisk. Fysisk genoptræning bør planlægges, da det hjælper vedkommende til at komme tilbage til arbejdet.

At kommunerne har en fysioterapeut ansat, bør være lovpligtigt og skal kunne kontrolleres. Der er flere byer, hvor der ikke er en fysioterapeut, mangel på dette forringer ens arbejdsevne og daglige livskvalitet.

Der er behov for at forstå, og få det bedste ud af det gode arbejde, som foreningen Neriuffik ligger i sagen. Derfor er det nødvendigt med en koordineret indsats fra både Naalakkersuisut, og det som de frivillige borgere ligger i sagen. Jo flere borgere der har kendskab til kræft, des flere hjælpende hænder vil der være til rådighed.

Med håb om, at de kræftramte får den hjælp de har behov for.

Mimi Karlsen, Inuit Ataqatigiit

mobil 587619