For nemt blot at brokke sig over Taksøe-rapport

Lad os hellere selv komme i arbejdstøjet frem for bare at skyde Taksøe-rapporten ned.

Naalakkersuisut og koalitionspartierne har brugt meget krudt på at skyde Taksøe-rapporten ned, og knap så meget krudt på at forholde sig til indholdet.

Inuit Ataqatigiit mener der er interessante udmeldinger i rapporten. Vi har tidligt i processen kritiseret, at der ikke var mere grønlandsk involvering i rapportens tilblivelse. Vi har noteret os, at Naalakkersuisut har været repræsenteret i Taksøes underarbejdsgruppe og går derfor ud fra, at Naalakkersuisut gennem Udenrigsdirektoratet er kommet med input til granskeren.

Lad os selv tage lederskab

Taksøe peger på nogle områder som vi længe fra Inuit Ataqatigiit har efterlyst handling på. Det gælder behovet for en øget indsats i Arktis generelt, involvering af lokalbefolkningen i Forsvarets opgaveløsning, øget satellitkapacitet over Grønland og Arktis samt et struktureret fokus på sikkerhedspolitik.

Vi finder det interessant, at Taksøe foreslår et Arctic Five topmøde i 2018, på tiåret for Ilulissat Deklarationen. Vi håber også, at forslaget om Grønland som forsknings-hub tages godt imod af de grønlandske forskningsinstitutioner men vi vil understrege, at såfremt alt dette skal realiseres, så skal det ledes af Grønland selv.

Verden er større end Grønland og Danmark

Vi mener ikke, at man som Naalakkersuisut, Siumut og Demokraatit blot kan brokke sig over, at Grønland ikke nævnes mere i rapporten. Udenrigs-, forsvars- og sikkerhedspolitik er et stort område, som ikke kun handler om Grønland og Arktis. Derfor vil vi hellere fokusere på, at vi i Grønland bliver bedre til at formulere vores egen politik på de områder.

Vi har fra Inuit Ataqatigiit længe efterlyst, at vi selv bliver mere aktive på hele udenrigs- og sikkerhedsområdet. Vi har for eksempel efterlyst et mere aktivt Udenrigs- og sikkerhedspolitisk udvalg i Inatsisartut og at vi ikke blot lukker øjnene og sætter os med hænderne på skødet og betragter verden omkring os forandre sig.

Grønland skal lave sin egen Arktis-strategi

Vi bør for eksempel starte med at formulere vores egen Arktis-Strategi. Det foreslog vi fra Inuit Ataqatigiit sidste år ved debatten om Naalakkersuisuts udenrigspolitiske redegørelse. Med Grønlands egen Arktis-strategi skal vi selv sætte ord på, hvad vores overordnede mål er med vores engagement i det arktiske samarbejde, og hvad vores forventninger til dette samarbejde er.

Vi mener fra Inuit Ataqatigiit, at Grønland skal være bedre til at se ud over Rigsfællesskabet. Hvad vil vi med vores forhold til andre lande? Verden er ikke kun Grønland og Danmark, Grønland er del af en større verden end det.

Lad os selv formulere vores rolle

På forårssamlingen stiller Inuit Ataqatigiit derfor også med en forespørgselsdebat om Grønlands rolle i verdenssamfundet. Hvordan agerer vi internationalt når der er flygtningekrise? Hvordan agerer vi når der forhandles om krigs-deltagelse i landene omkring os? Hvordan sikrer vi Grønland en klar stemme baseret på de værdier vores samfund bygger på?

Det er nogle af de ting Inuit Ataqatigiit mener Grønland skal kunne forholde os til.

Det er for nemt blot at skyde Taksøe rapporten ned. Lad os hellere formulere vores egne politikker, gå sammen om at udarbejde en grønlandsk Arktis-strategi og forhold os til verden omkring os.

Lad os selv tage skridtet videre frem for blot at brokke os.

 

Sara Olsvig

Formand, Inuit Ataqatigiit

Og næstformand i Udenrigs- og sikkerhedspolitisk udvalg

DEL

Del på Facebook
Del på Twitter
Del på Linkdin

Skrev en kommentar

Scroll to Top