Fiskerne på kysten ofres til fordel for ekstra kvote for stenbiderrogn

Inuit Ataqatigiit Politisk Ordfører

Aqqaluaq B. Egede

Det er dokumenteret, at prisen på produktionen af stenbiderrognen kan forværres drastisk. Naalakkersuisuts ekstra kvote på 204 tons for stenbiderrogn ved Nuuk og Maniitsoq er ved at  skade prisen ude på markedet.  Denne politiske beslutning af Naalakkersuisut rammer mange fiskere ude på kysten, en beslutning som vil kunne mærkes langt ude i fremtiden.

Fiskerne udenfor Nuuk og Maniitsoq som indhandler stenbiderrogn er lukket ude. Og årsagen er, at grundlaget for MSC- certificeringen ved denne ekstra kvote for Nuuk og Maniitsoq kommer i fare. Og for ikke at gøre denne trussel værre, må produktionsanlæggene ty til lukninger. Sagt med andre ord, så betaler fiskerne udenfor Nuuk og Maniitsoq prisen for, at fiskerne ved Nuuk og Maniitsoq, som havde opfisket kvoten, nu får en ekstra kvote.

Hvis vi mister MSC-certificeringen, vil konsekvensen være, at priserne på rognen falder drastisk. Ved denne tildeling af en ekstra kvote lukker Naalakkersuisut for fiskernes mulighederne for indtægter på kysten og ikke desto mindre gør produktionen med stenbiderrognen som indtægtskilde mere usikker.

Har Demokraatit bevæget sig væk fra bæredygtighedsprincippet? Har Demokraatit bevæget sig væk fra, at fiskeriet skal basere sig på MSC-certificering? Jeg stiller ikke disse spørgsmål fordi jeg er overrasket, for vi har jo set hvordan Demokraatit giver køb på deres værdier og ofrer sig til Siumut. Vi har efterhånden set, hvordan de ofrer deres valgløfter for at kunne sidde på magten.  Da dette er at gå bag om ryggen på vælgerne, er det ikke forbudt at stille spørgsmålstegn ved deres troværdighed.

MSC-certifikat har en afgørende rolle for priserne på fisk og andre produkter fra havet. Forbrugerne verden over kræver det, og vi kan ikke se bort fra dette faktum. Men der er et vigtigt stykke arbejde. Vi må have vished om, om Naalakkersuisut har taget deres beslutning, velvidende at MSC-certificeringen er kommet i fare. Hvis dette er tilfældet, har de skadet fiskerne, kommunerne, produktionsmedarbejderne og de økonomiske vilkår under et.

På vegne af Inuit Ataqatigiit kræver vi, at Naalakkersuisuts fadæse med at give ekstra kvoter bliver afdækket. Vi kan ikke stiltiende se på, hvordan fiskerne og landets økonomi under et bliver påvirket negativt og giver grund til bekymring. Den bør debatteres, og alle partierne må tage stilling til dette. Hvis koalitionen og Demokraatit bare en eneste dag åbent kan tilkendegive deres standpunkt, ville det være godt. Det er ikke god regeringsførelse at sige ja til alt og undlade at stille spørgsmål.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0