Af: Aqqaluaq B. Egede, politisk ordfører

Der trænger til en storvask hos landets politiske ledelse 

Der er afsat historisk stort beløb til landets fremtid. Der skal iværksættes store projekter til astronomisk værdi, hvilket skal styres med stor forsigtighed fra landets politiske ledelse. Samarbejde og fælles holdninger er en mangelvare hos Partiet Siumut i dag. Partiets Inatsisartutgruppe er delt midt over, som har hver sin dagsorden og som kan få alvorlige konsekvenser for samfundet.

Alle med politisk erfaring ved, at man først kan lykkes med store projekter når disse sker med udgangspunkt i samarbejde. Det kan man ikke sige om den nuværende koalition. Dette har medført at Inatsisartut også er splittet i 2 retninger, hvilket mildt sagt ikke er positivt, for det Naalakkersuisut der kun interesserer sig for dem der er enige med dem. 

Samfundets politiske ledelse har ansvaret for, at landet ledes på en måde, så man fremadrettet ikke tilbageruller de initiativer man sætter i gang. Det skal ikke være sådan, at man udelukkende fokuserer, at et enkelt parti absolut skal gennemtvinge sine sager igennem. De skal prioritere hvad der er bedst for samfundet, hvilket skal forstås på den måde, at det nuværende koalition ikke evner at kunne indgå kompromis.

Der skal ske fornyelser i den politiske ledelse. Det med at flertallet står bag Siumuts formand betyder ikke at man får tildelt diktatoriske beføjelser fremadrettet. Formanden for Naalakkersuisut må være opmærksom på, at det også er hans pligt at skabe enighed blandt sit splittede bagland.

Han er leder for alle og en god leder skal have evner til at lytte til sine modstandere og skal kunne styrke det tværgående samarbejde. Vi skal huske på, at jo bredere enighed der er for de sager der føres politisk, desto mere sundt vil disse være for os alle.

Kære Siumut; det er ikke nok at man er stolt over at lede landet. Splittelse skal afløses af samarbejde. Forskellen mellem rig og fattig øges for hver dag der går og dette er skadeligt for samfundet. Fattigdommen stiger voldsomt. Leveomkostningerne stiger hele tiden og lønmodtagernes indtægter har sværere og sværere ved at følge med de vedvarende prisstigninger.

Inuit Ataqatigiit ønsker at gentage sine opfordringer. Inuit Ataqatigiit er stærkt utilfredse med, at arbejdet med finansloven ikke tager udgangspunkt i lettelse af folks levevilkår. Hvis en bedre selvforsyning her i samfundet skal opnås i de kommende år, så må vi folkevalgte til at snakke sammen.

Naalakkersuisut og deres støtteparti må til at spille med mere åbne kort. Landets borgere skal ikke vænne sig til et arbejde bag lukkede døre og som oven i købet sker uden at føre rådslagning med sit parlamentariske grundlag. Vi skal på demokratisk vis kunne samarbejde om vore politiske målsætninger.

Vi opfordrer til at Naalakkersuisut kommer væk fra deres navlebeskuende anskuelse af virkeligheden og begynder at se på hele samfundet. Hvis Siumut end ikke kan få sig selv til at få samarbejdet til at fungere i sit eget parti, hvordan vil man så kunne finde ud af at samarbejde med andre? Siumut udnytter til fulde den blanco check på ledelse af landet som Demokraatit har udstedt. Politik er blevet nedgraderet til en fodboldkamp, hvor det ene hold vinder, mens det andet hold taber; for hvem i Naalakkersuisut har som mål at ville samarbejde bredt i stedet for at forsøge at vinde i hver eneste sag?

Inuit Ataqatigiit vil endnu engang appellere til, at koalitionen åbner op for samtaler. Vi søger samarbejde og venter blot på, at samtalerne indledes. Vi håber på, at Naalakkersuisut begynder en styreform som har samarbejde som mål; og der har Formanden for Naalakkersuisut en pligt som vi fra Inuit Ataqatgiit efterlyser.

God arbejdslyst