For vort land og dets befolkning

Koalitionsaftale

 

For vort land og dets befolkning

 

Fællesskab er en styrke, og fordi vi er en del af det globale samfund, vil vi fortsætte det politiske arbejde med et flertal bag os, for det er nødvendigt nu. Kernen i regeringskoalitionens arbejde er at forbedre vilkårene og styrke friheden for borgerne i det grønlandske samfund – for vort land og dets folk.

Inatsisartutlove skal respekteres, og det skal sikres at departementerne overholder dem i deres daglige virke. Det skal sikres og påses, at der bliver regeret med baggrund i borgernes ønsker, som udtrykt ved deres stemmeafgivelse ved valget.

Vi vil respektere og beskytte det enkelte menneskes værd og forsvare samfundets berettigede krav til at samfundets styres ud fra landets love. Vi skal arbejde for at øge borgerens frihed, for derigennem øge tryghed og frihed. Enhver initiativ hos Naalakkersuisut skal have en øget frihed til den enkelte som mål.

Enhver borger skal føle medansvarlig for sit eget daglige liv samt i forhold til samfundets opbygning. Koalitionens mål er et samfund åbent mod alle, og et samfund som har plads til alle borgere.

Koalitionen skal virke med udgangspunkt i at alle skal være i beskæftigelse samt at sikre en retfærdig økonomisk politik i vores land, hvor alle har lige adgang til samfundets goder.

Vi har valgt at sameksistere som samfund og derfor skal vi være ligeværdige i den demokratiske styring – uden at skele til oprindelse, køn og religiøs overbevisning.

Landet skal ledes i åbenhed og folkestyret skal styrkes. Derfor er koalitionen dedikeret til at styre landet i ydmyghed og i tæt kontakt til folket.

En konkurrencedygtigt grønlandsk befolkning som er en del af den globale verden skal være i centrum for organisering af uddannelsesområdet. Koalitionens arbejde skal bygge på og forsvare de internationale menneskerettigheder.

Der skal være åben regeringsførelse ved at udvise ansvarlighed på alle områder, og opgaverne skal udføres i åbenhed for derved at understrege og dokumentere, at der arbejdes på vegne af befolkningen.

Uranspørgsmålet skal fortsætte på det grundlag som eksisterer i dag, og hvis der skal ske ændringer i den henseende, skal det ske på grundlag af en folkeafstemning. Såfremt der skal ske en folkeafstemning, skal dette ske på grundlag af fyldestgørende, gensidigt og oplyst grundlag.

Der skal ske en analyse om Parisaftalens konsekvenser for samfundet, og denne præsenteres tidligst til Inatsisartuts efterårssamling i 2022 for afgørelse.

Der skal ske en forbedring af de ældres og pensionisters levevilkår og alle love omkring disse skal udredes. Udredningen præsenteres Inatsisartut senest forårssamlingen i 2023.

Det grønlandske sprog skal have forrang i Grønlands Selvstyres virke.

Forberedelsen af fiskeriloven fortsættes og gøres færdigt ved et tæt samarbejde med borgere og interessenter.

Der udarbejdes en ny turismelov, hvorigennem det sikres at landets borgere i alle henseender skal have forrang på alle fronter.

Selvstyreloven fra 2009 skal opfyldes gennem de muligheder der findes i loven, hvorved det grønlandske folks selvbestemmelse øges og nye muligheder for indtjening øges. På samme måde aftaler på det udenrigspolitiske område.

Koalitionen indgår aftale om at virke ud fra bredest muligt grundlag i vigtige sager gennem sit virke. Koalitionens arbejdsgrundlag for de enkelte departementer skal løbende præsenteres befolkningen.

 

Nuuk,      4         /     4           – 2022

 

 

Múte B. Egede                                                     Erik Jensen
Inuit Ataqatigiit                                                    Siumut

DEL

Del på Facebook
Del på Twitter
Del på Linkdin

Skrev en kommentar

Scroll to Top