Har Naalakkersuisut allerede givet Kina adgang til Kuannersuit?

Har Naalakkersuisut allerede givet Kina adgang til Kuannersuit?

Vi kan læse på Greenland Minerals Ltd´s hjemmeside en nyhed publiceret den 23. Januar 2019 – https://wcsecure.weblink.com.au/pdf/GGG/02068532.pdf– at den største kendte aktionær i Greenland Minerals Ltd – det kinesiske Shenghe Resources Holding Co Ltd – har indgået et partnerskab med China National Nuclear Corporation (CNNC). 

Det fremgår også, at CNNC´s datterselskab, Hua Sheng, som Shenghe Resources Holding Co Ltd har indgået partnerskab med, og som Shenghe ejer 45 procent af, vil aftage alle de sjældne jordarter som vil blive udvundet i Kuannersuit. Allerede tilbage i august 2018 blev det meddelt, at det også inkluderer uran og thorium, begge radioaktive mineraler. 

Med meget kort varsel tager Naalakkersuisoq for Råstoffer, Erik Jensen, til Narsaq i dag lørdag den 26. januar 2019 for at holde møde med borgerne i byen. 

Formål med rejsen?

Vi er meget spændt på at høre hvilket budskab Erik Jensen bringer med til Narsaq borgerne. De ca. 1300 indbyggere bor som bekendt 6-7 km fra Kuannersuit. Elven, der forsyner byen med drikkevand, ligger 4 km fra det planlagte tailingdepot. 

Vil det være et budskab om, at Kuannersuit/Kvanefjeldsprojektet nu kan være på vej til at blive et officielt kinesisk statsprojekt? 

For vi ved, at CNNC tidligere var identisk med det kinesiske atomkraftministerium, som er ansvarlig for skabelsen af den første kinesiske brintbome. Vi ved også at CNNC´s ledelse udpeges af den kinesiske premierminister. 

Inuit Ataqatigiit vil gerne vide, om Naalakkersuisut på nuværende tidspunkt allerede har indgået aftaler med GME A/S og ejerne bag, eller godkendt et set-up, omkring udvinding af uran- og thoriumholdige mineraler i Kuannersuit, og det videre afsætning af disse produkter. Før et VVM er behandlet endeligt og godkendt. 

Tager Erik Jensen til Narsaq med et reelt ønske om at inddrage befolkningen, og med et reelt ønske om at informere befolkningen om de faktiske konsekvenser ved udvinding af uran- og thoriumholdige mineraler? Eller har Naalakkersuisut allerede besluttet at give Kina adgang til udvinding af mineraler, inkl. uran- og thoriumholdige, i Kuannersuit?

Med venlig hilsen

Inuit Ataqatigiit i Inatsisartut

DEL

Del på Facebook
Del på Twitter
Del på Linkdin

Skrev en kommentar

Scroll to Top