IA holder seminar om uran i Narsaq

Inuit Ataqatigiit holder den 11. juni 2016 seminar i Narsaq om uran. Fokus ved seminaret bliver de miljømæssige, sundhedsmæssige og internationale forhold ved uranudvinding. Talere fra Grønland, Canada og Australien deltager og deler deres viden og meninger om uran og udvindingen af radioaktive mineraler.

”Med dette seminar ønsker vi fra Inuit Ataqatigiit at bringe nogle af de erfaringer fra uran-udvinding vi ikke hører så meget om ind i den grønlandske debat. Vi har fundet det vigtigt, at have deltagere fra Canada og Australien, som ofte fremhæves som gode eksempler. Med seminaret håber vi at bidrage til en mere forskelligartet vidensdeling”, siger Sara Olsvig, formand for Inuit Ataqatigiit.

Lederen af Grand Council of the Crees fra Quebec deltager som taler

Fra Canada deltager Cree folket i Quebecs leder, Grand Chief Matthew Coon Come. Cree folket i Quebec har i seneste mange år bekæmpet uranudvinding i deres land. Blandt andet har deres ungdomsorganisation vandret 850 kilometer gennem landet for at vise deres modstand mod uranudvinding.

Inuit i Nunavut deltager også i seminaret. Hilu Tagoona og Jack Hicks fra Nunavummiut Makitunganarningit, gruppen af nunavummiut imod planerne om en uranmine i Baker Lake, deltager og taler ved seminaret.

Fra Canada deltager også Gordon Edwards, Ph.D. Edwards er videnskabelig rådgiver for Physicians for Global Survival, en NGO som i mange år har belyst konsekvenserne af radioaktiv stråling for menneskets sundhed.

Også erfaringer fra Australien deles

På seminaret vil man også høre om erfaringer fra Australien, hvor der i mange år er udvundet uran. Herfra vil Dr. Bill Williams tale. Williams er læge og har stor erfaring inden for påvirkningen af stråling på sundhed. Han er den australske formand for the International Campaign to Abolish Nuclear Weapons, en international gruppe som bekæmper brugen af atomvåben.

Her fra landet deltager Savaatillit Peqatigiit Suleqatigiissut, fåreholdernes organisation, på seminaret ligesom grupperne for og imod uran i Narsaq er inviteret som talere.

Greenland Minerals and Energy, Ltd., som har efterforskningslicens på Kuannersuit ved Narsaq er også inviteret til at tale ved seminaret.

Seminaret er åbent for deltagelse

Inuit Ataqatigiits uranseminar afholdes i forbindelse med partiets sommermøde i Narsaq. Partiets folkevalgte deltager, ligesom alle andre partier er inviteret til seminaret. Også en række organisationer og interessenter er inviteret til at deltage i seminaret.

Alle er velkomne til at kontakte Inuit Ataqatigiits hovedkontor såfremt man er interesseret i at høre mere om seminaret eller ønsker at deltage i seminaret.

Der vil under seminaret være simultant tolk grønlandsk – engelsk.

De inviterede gæster dækker selv deres rejseudgifter.

 

Kontakt:

Inuit Ataqatigiit Kattuffiat ia@greennet.gl oq. 323702 3900 Nuuk

Foreløbige program for seminaret: https://ia.gl/urani/pilersaarutaagallartut-preliminary-program/

DEL:

Del på facebook
Del på Facebook
Del på twitter
Del på Twitter
Del på linkedin
Del på Linkdin
Del på email
Del på Mail

Skriv en kommentar

Scroll til toppen