Uran handler om grundlæggende værdier

Tale ved demonstration mod uran arrangeret af Urani Naamik den 8. april 2016
Inuit Ataqatigiit siger nej til uran. Det gør vi fordi vi ønsker at værne om miljøet, om vores efterkommere og fordi det for os er et værdipolitisk spørgsmål.
Vi mener det er afgørende for vores lands fremtid, at vi spørger os selv, hvilke værdier vores samfund skal bygges på. En af de værdier vi ønsker i højsædet er, at der ikke udvindes og eksporteres uran fra Grønland.
Det er derfor også det grundlæggende spørgsmål vi ønsker stillet ved en folkeafstemning. Der skal helt grundlæggende spørges: Skal Grønland udvinde og eksportere uran?
Der foreligger andre forslag ved inatsisartutsamlingen som netop er gået i gang. Vores fokus vil være, at der bliver en folkeafstemning og der ved denne folkeafstemning stilles det grundlæggende værdipolitiske spørgsmål. Vi mener ikke der skal tales uden om ved at tale om bestemte procenter, som i sidste ende kan bruges til at omgå det grundlæggende spørgsmål. Derfor ønsker vi at høre klart fra de andre partier og fra Naalakkersuisut; hvad er det i vil? Vi vil inddrage befolkningen.
Naalakkersuisut er sammen med den danske regering gået i gang med det forberedende lovmæssige arbejde som skal føre til, at der kan udvindes og eksporteres uran i Grønland. Vi mener at dette lovarbejde skal sættes i bero indtil befolkningen er hørt. Vi accepterer ikke, at uran-aftalerne som er indgået er udført uden om Inatsisartut og befolkningen.
Naalakkersuisut vil med aftalerne tilbageføre kompetencer til Danmark, ikke kun vedrørende uran, men også for andre mineraler som kan defineres som dual-use mineraler.
Af uran-tilhængere er vi nej-sigere blevet kaldt neo-kolonialister. Jeg er nødt til at spørge; hvem er det der styres af hvem? Vi mener, at vores land i sit arbejde for selvstændighed skal tage stilling til sine grundlæggende værdier. Vi skal som befolkning tage stilling.
Det er ikke for sjov, at der i årevis er blevet sunget “Urani naaggaarpara, Urani naaggaarpara, Eqqissinermut angertuugama, Urani naaggaarpara” – “Jeg siger nej til uran fordi jeg siger ja til fred”.
Inuit Ataqatigiit vil tage vores opgave alvorligt og kæmpe i Inatsisartut og udvalgene for, at der bliver en folkeafstemning. Vi står sammen med jer om kravet om en folkeafstemning.
Sara Olsvig
Formand, Inuit Ataqatigiit

DEL:

Del på facebook
Del på Facebook
Del på twitter
Del på Twitter
Del på linkedin
Del på Linkdin
Del på email
Del på Mail

Skriv en kommentar

Scroll til toppen

Se vores kandidat liste for