Ullumi ulloq pingaarutilik, nunat tamalaat akornanni FN-ip meeqqanut ullorititaa

Ulloq ullumikkut pingaaruteqarpoq, tassaamammi Naalagaaffiit peqatigiit nunarsuaq tamakkerlugu meeqqanut ullorititaat, taamaammat Inuit Ataqatigiinniit meeqqat tamaviisa pilluaqquagut, ullorsiorluarnissaannillu kissaallugit.

Meerartatta inunngornerminniit pitsaasumik atugaqarnissaat pingaartillugu, Inuit Ataqatigiinniit sulissuteqartuarpugut, assersuutigalugu erninermi sulinngiffeqartarnerup sivitsorneranik, aammalu meerartaarnerup kingunerisaannik assigiimmik atugassaqartitaalernissamik iluatsittumik sulissuteqarnikuuvugut.

Tamannali isumaqanngilaq meerartatta atugarissaanik pitsanngorsagassaaruttugut, suli suliassaqaqaagut, ilisimavarput meeraqarmat angerlarsimaffeqanngitsunik, kaallutik innartartunik, atuarfimmiit naammassisimatillutik naammaginanngitsumik angusaqartartut, taamaattumik annertuumik suli suliassaqarpugut.

Nunatsinni inuttunngeqisumi siunissami aggersumi suli annerusumik meeqqatta atugarisaannut pitsanngorsagassarpassuaqartugut nalunngilarput, sapinngisarpullu tamaat pitsanngorsaanissamut Inuit Ataqatigiit sulissuteqartuarpugut.

Naak Naalakkersuisut Siulittaasuata meeqqanut ukioritillugu aamma ukioq manna suaaruteqarsimagaluarluni, ajoraluartumik annerusumik timitaliisimanngilaq, taama nalunaaruteqarsimagaanni oqaasiinnaassanngippallu timitaliiniarluni annertuumik sukumiisumillu suliuniuteqarluni sammineqartussaapput.

Naalagaaffiit peqatigiit meeqqat pillugit isumaqatigiissusiarisimasaat nunatsinnut tamakkiisumik atuutsilerneqarnissaa pinngitsoorsinnaanngilarput.  Meeqqat pisinnaatitaaffiisa tamakkiisumik atuutsinneqarnissaannut MIO-miit oqariartuutigineqartumut Inuit Ataqatigiit taperserparput. Angajoqqaat pisussaaffiinik pisinnaatitaaffiinillu suli annerusumik paasititsiniaanissaq ingerlanneqartariaqartoq isumaqarfigaarput.

Inuit Ataqatigiit pilersaarutigaat, suliassaqarfiit akimorlugit nuna tamakkerlugu iliuusissatut pilersaarummik, meeqqanut suliniutit tamarmik suliaqarfiit akimorlugit ataqatigiissarneqarlutillu aaqqissuunneqarnissaannik suliaqartoqassasoq. Nuna tamakkerlugu iliuusissatut pilersaarut iliuusissanik aallaaveqassasoq naalakkersuisoqarfinnilu tamani iliuusissanik tigussaasunik tikkuussisuussalluni – meerarlu ilivitsoq aallaavigineqassaaq. Tamanna isumaqarpoq meeqqamik sullissineq ataatsimut isigineqassasoq, ataqatigiissarneqassasoq aaqqissuussaanikkullu immikkoortortaqarfiit tamaasa akimorlugit suleriaaseqartoqassasoq.

Sinerissami meerartatta atugarissaannut suliniaqatigiiffiit pitsanngorsaaniarlutik sulissuteqartorpassuit, angajoqqaarpassuit meeqqaminnut perorsaalluartut, meeqqerisut, sunngiffimmi sammisassaqartitsisorpassuit, angerlarsimaffiup avataannut inissinneqarsimasunut paarsisorpassuit, timersoqatigiiffiit ilanngullugit assut nersorlugillu qutsavigaagut. Tamassi suliniuteqartuarnissigut meerarpassuit atugaat qaamanerulersippasi. Siunissami sulilluarnissassinnik ajunnginnerpaamik kissaappatsigit.

Meeqqallu ullorsiorluarnissaannik kissaappagut.

Mariane Paviasen, ilaasortaq, Ilaqutariinnermut Peqqissutsimullu ataatsimiisitaliami

DEL:

Share on facebook
Del på Facebook
Share on twitter
Del på Twitter
Share on linkedin
Del på Linkdin
Share on email
Del på Mail

Skriv en kommentar

Scroll to Top