Perorsaanermik Ilinniarfik inerisaqqilli

Perorsaanermik Ilinniarfik inerisaqqilli

Naalakkersuisooqatigiilersut kingulliit isumaqatigiissutaanni takuneqarsinnaavoq Ilulissani Ilinniarnertuunngorniarfiliorsinnaanissamik periarfissamik misissuisoqassasoq isumaqatigiissutigigaat.

Tamanna Inuit Ataqatigiinni isumaqatiginatigu oqaatigissavarput. Siullermik Aasianni ukiorpassuanngortuni Ilinniarnertuunngorniarfik ingerlalluartoq, ilinniartuilu amerlasoorpassuit ullutsinni inuiaqatigiinni iluaqutaangaarlutik inerisaaqataasut takusinnaavagut.

Aasiaat ukiorparujussuarni ilinniartoqarfittut ingerlareersoq, illoqarfiullu ulluinnarni ingerlaasianut peqataalluinnartoq sooq innarlerneqassava?

Isumaginninnikkut suliassagut annertupput

Nunarput isumaginninnerup perorsaanerullu iluani sulisunik ilinniarsimasunik amigaateqartorujussuuvoq. Kialuunniit tamanna ilisimaarivaa.

Qanittumi nalunaarusiaq “ViVe” rapportimik taaguusigaq saqqummerpoq. Tassani meeqqat angerlarsimaffii, kommuuninit, namminersortunit kiisalu Namminersornerullutik oqartussanit pigineqartut misissuiffigineqarlutik. Aammaarluni tassani erseqqissarneqaqqippoq qanoq nunatsinni ilinniarsimasunik sulisussaaleqineq annertutiginersoq.

Naalakkersuisut Ilaqutariinnermut Politikkiat 2020-2030-mut atuuttussaq saqqummeqqammerpoq. Ajunngitsorpassuarnik imaqartoq atuarneqarsinnaavoq. Taamaattorli apeqqusernartua uaniippoq; naak sulisussat?

Kinguarsaqqissinnaanngilagut annertuumik inulerinerinerup silarsuani sulisussanik ilinniartitsinissamik nuna tamakkerlugu pilersaaruteqalernissamut.

Meerartavut pingaartillugit inerisassagutsigit sulisut ilinniarsimasut, sakkussaalatsinngitsut pisariaqartilluinnarpagut. Minnerunngitsumillu akissaatimikkut iluarisimaarinnillutik naleqartinneqarlutillu misigisimasut.

Ilinniarnertuunngorniarfik nutaaq pinnagu, Ilulissani inulerinermik ilinniarfik inerisaavigeqqinniarli

Isumaginninnerup silarsuani ilinniartitaaneq nukittunerusoq kateritsitsisoq pilersinneqarniarli. Isumaginninnermut, Ilinniartitaanermullu Naalakkersuisoqarfiit piaartumik tamanna iliuuseqarfigilissuk. Naalakkersuisoqarfimmi ilinniartitsinermut aningaasaliissutaasartut Ilinniarfiup ingerlatilerligit, taamaalilluni ilinniartitaaneq ataatsimoornerusoq inerisarneqarsinnaalissaaq. Ullumikkutut ilinniartitsinerit pikkorissarnerillu immikkut ingerlanneqartarunnaartillugit. Inuit Ataqatigiit tamanna peqataaffigissavaat.

Inulerisut aaqqiissuussaanikkut iliuuseqarfigitigit

Iluaqusernavianngilagut ulloq unnuarlu angerlarsimaffiit Ivaaqakkutut ittut ineqartuutai Sisimiunut nuunneqarpata. Sisimiuni aamma sulisussaaleqisoqarpoq. Ilinniartitsinerumuna annertusarneratigut, immikkullu piginnaasalinnik ilinniartitsinerup aallunneqalerneratigut minnerunngitsumillu akissaatit pitsanngorsarneqarnerisigut nunatsinni inulerinerup silarsua pitsaasup tungaanut saatsikkiartulersinnaagipput.

Aap angajoqqaat meeqqaminnut akisussaasuupput, kisianni aamma nalunngilarput angajoqqaat sulinerini kikkut meeqqanut samminnittuusartut.

Ullumikkut meeqqat immikkut pisariaqartitsisut amerlatsinnikuungaarmata sulisut ilinniarsimagaluilluunniit erniinaq artorsarlutik suliffinnut allanut nuuttarput. Amerlasuutigut sinneruttarput ilinniarsimanngitsut. Tamatuma ilaatigut kingunerisarpaa meeqqerivinni nukissaqannginnerujussuaq meeqqanut ineriartortitsinermik samminnittumik suliaqartitsinissaq. Meeqqat amerlasuut “nakkutigisassaanaallutik” paarineqartarput. Assaat kissalaartut aatsaat taamak nunatta pisariaqartitsigilerpai, taamaattumik Naalakkersuisooqatigiit iluunngarlunga qinnuigissavakka Ilulissani Perosaanermik ilinniarfiup inerisaqqinnissaanik suliamik aallusseqqullugit. Ilinniarnertuunngorniarfiit nunatsinni naammaqaat.

Stine Egede, Inuit Ataqatigiit

DEL:

Share on facebook
Del på Facebook
Share on twitter
Del på Twitter
Share on linkedin
Del på Linkdin
Share on email
Del på Mail

Skriv en kommentar

Scroll to Top

Kommuninut qiningassanngortittut allattorsimaffiat