Vi kan meget, men vi kan ikke bestemme olieprisen, globalt

At PolarOil har sat prisen op har fået Siumuts politiske ordfører op ad stolen. Fra Inuit Ataqatigiit byder vi al politisk diskussion velkommen, da det ofte medfører at diskussionsemnerne diskuteres fra alle vinkler.

Når det så er sagt så hører det med til historien at man samtidigt er nødt til at acceptere at der er ting, som vi ikke er herrer over.
For eksempel er det direkte løgn at regeringskoalitionen bruger brændstofpriserne som ekstrabeskatning, for at dække over underskuddet på finansloven.
Prisstigningen på brændsstof er ikke en afgift til landskassen. Det skyldes prisstigningen globalt. Landskassen får IKKE midlerne fra brændstofafgiften. Dertil er det også usandt at påstå, at vi har skabt underskud. Vi har tværtimod skabt balance på drift og anlæg – som er den helt almindelig “husholdningsøkonomi” i vores samfund.

I efterårsamlingen 2010 vedtog et flertal af Inatsisartut at der skulle indføres en afgift på 10 øre per liter brændsel. Som argumentation for Siumuts herlighed påpeges at den uhyrlige stigning står i kontrast til Naalakkersuisuts siksakkurs. Den politiske ordfører påpeger at de i modsætning til koalitionen har støttet op med støtte til brændsel. Men man behøver nu ikke at gå særligt langt ind i researchen for at finde ud af at Siumut ganske rigtig gav et brændselstilskud i 2003 på 2,1 mio. kroner. Dette blev så forhøjet to gange i løbet af 2003, nemlig igennem tillægsbevillingsloven, hvor der blev bevilget 2,3 mio. kr. per 1. juli 2003 og endelig 460 tusind kroner den 23. december ved Finansudvalgets godkendelse. Ifølge overslagsårene kan man se på Finansloven at der ikke er tænkt på at skulle støtte op med en yderligere bevilling.

Det skal understreges, at siden tilskuddet i 2003 blev bevilget, er der ikke bevilget flere tilskud til dækning af brændstof, også mens Siumut sad ved roret. Brændstoftilskud blev stoppet for længe siden.

Det er ikke nødvendigt at skrive mere på denne sag, da tallene taler for sig selv, så til sidst vil vi bare gentage rubrikken: Inuit Ataqatigiit kan meget, men vi kan ikke bestemme den globale oliepris.

Skriv et svar

Inuit Ataqatigiit Kattuffiat

Attavigitigut/kontakt os

Imaneq 2
Telfon: (+299) 329888
Fax: (+299) 323232
Aningaaq: http://ia.gl
Email: ia@ia.gl