Naalakkersuisuts kommunale hovsa-løsning

 Naalakkersuisut har fremlagt et både urimeligt og udokumenteret forslag til ny model for kommunal økonomisk udligning i vores land.

Naalakkersuisuts foreslåede ændringer for de enkelte kommuner ser således ud:

Kujalleq: +22 mio. kr. – svarende til -3,2 skatteprocent

Sermersooq: -56 mio. kr. – svarende til +1,5 skatteprocent

Qeqqata: -12 mio. kr. – svarende til +1,1 skatteprocent

Qaasuitsup: +46 mio. kr. – svarende til -2,8 skatteprocent

Omregnes til beløb per indbygger i kommunerne, vil Kommuneqarfik Sermersooq blive den kommune, der vil have det mindste beløb per borger til rådighed:

Kujalleq: 70.519 kr. per indbygger

Sermersooq: 65.408 kr. per indbygger

Qeqqata: 65.874 kr. per indbygger

Qaasuitsup: 69.558 kr. per indbygger

Forslaget fra Naalakkersuisut indeholder ingen fremskrivninger, som ville kunne påvise indflydelsen på kommunernes økonomi de næste 5 – 10 år med denne model. Ingen kan således med sikkerhed sige eller udregne, hvad ændringerne reelt kommer til at betyde for de kommunale økonomier i årene fremover.

Det udokumenterede forslag fra Naalakkersuisut til ændring af den kommunale økonomiske udligningsordning var eneste punkt på det ekstraordinære kommunalbestyrelsesmøde i Kommuneqarfik Sermersooq torsdag den 17. juli 2014, som jeg og de øvrige kommunalbestyrelsesmedlemmer deltog i. Udfaldet af mødet blev, at en enig kommunalbestyrelse afslog Naalakkersuisuts forslag til en ny kommunal udligningsordning.

Dette afslag fra en enig kommunalbestyrelse var en ansvarlig, fælles beslutning. For, gennemføres Naalakkersuisuts planer for en ny udligningsreform, vil det betyde, at Kommuneqarfik Sermersooq vil ekstra miste 56 millioner kroner om året. Disse 56 millioner kroner tænker Naalakkersuisut lagt oven i det udligningsbidrag på 86,11 millioner kroner, som Kommuneqarfik Sermersooq allerede betaler i kommunal udligning.

I dag bidrager Kommuneqarfik Sermersooq således med 86,11 millioner eller 2,9 skatteprocenter. Det svarer til, at en SIK-familie i Paamiut, Tasiilaq, Ittoqqortoormiit og Nuuk hvert år betaler 12.000 kroner til borgerne i de øvrige kommuner.

I Inuit Ataqatigiits gruppe i Sermersooqs kommunalbestyrelse mener vi rent ud, at Naalakkersuisuts forslag til kommunal udligning er en kortsigtet hovsa-løsning. Fra Inuit Ataqatigiits medlemmer af Sermersooqs kommunalbestyrelse ønsker vi derimod en langsigtet løsning, som reelt løser ulighedsproblemet. For en løsning skal findes. I respektfuld dialog mellem Naalakkersuisut og kommunerne.

Med venlig hilsen

Allan Pertti Frandsen, Inuit Ataqatigiit

 

 

Inuit Ataqatigiit Kattuffiat

Attavigitigut/kontakt os

Imaneq 2
Telfon: (+299) 329888
Fax: (+299) 323232
Aningaaq: http://ia.gl
Email: ia@ia.gl