Hvor skal vi hen?

I koalitionsaftalen skriver Siumut, Atassut og Partii Inuit, at de vil forbedre befolkningens levevilkår. Men de skriver ikke hvordan. De skriver alene, at der skal ”udarbejdes grundige handlingsplaner for mulige indsatser”. Derfor synes Inuit Ataqatigiit at det var oplagt at få en bedre forståelse for koalitionens velfærds- og skattepolitik, da Inatsisartut i tirsdags behandlede Naalakkersuisuts første punkt om skatteforhold. Men desværre kunne hverken Naalakkersuisut eller de tre koalitionspartier give svar på, hvilken vej man vil gå.

Det er forståeligt, at koalitionen efter en uge ved magten endnu ikke har dannet sig et klart billede af, hvordan de vil finansiere deres forskellige politiske visioner. Men debatten i Inatsisartut viste desværre, at koalitionen ikke engang vidste hvad deres visioner er. Ingen af ordførerne fra Siumut, Atassut eller Partii Inuit kunne svare på, hvilke områder man særligt vil prioritere for at forbedre levevilkårene. Partii Inuits medlem, Randi Broberg, svarede tydeligt irriteret, at man ikke kunne forvente klare svar fra et nyt parti! Heller ikke det nyvalgte medlem af Naalakkersuisut for finanser havde noget svar parat. Til sidst måtte formanden for Naalakkersuisut tage ordet og sige, at hun gerne ville love at der ville komme nogle ideer på et tidspunkt. Men heller ikke formanden var i stand til at være mere præcis end dette. Det eneste alle regeringspartierne kunne være enige om var, at det i hvert fald skulle være noget andet end det som den tidligere koalition havde sat i gang.

Hvis man læser koalitionsaftalen er det eneste meget konkrete på skatteområdet faktisk, at man vil nedsætte selskabsskatten. Men hvordan det forbedrer levevilkårene for befolkningen står fortsat hen i det uvisse.

Inuit Ataqatigiit vil gerne samarbejde om at forbedre levevilkår i samfundet. Meget gerne. Og vi har heller ikke noget problem med at der peges på andre veje end dem vi gik i den sidste valgperiode – så længe effekten er den samme, nemlig bedre levevilkår. Men det undrer os at man alene ved hvad man IKKE vil. Det undrer os at man ikke er i stand til at formulere ideer eller visioner og det undrer os at man kan indgå koalition med et parti, der ikke har en politik og som bliver vrede over at blive spurgt til denne.

Vi venter fortsat – på svar, på ideer, på prioriteringer, fra den nye koalition. Hvis vi skal samarbejde, kræver det at vi ved hvad vi skal samarbejde om.  Og så er det altså lang tid at vente helt til efteråret før Naalakkersuisut har fundet ud, hvad de har af visioner og planer.

 

Inuit Ataqatigiit Kattuffiat

Attavigitigut/kontakt os

Imaneq 2
Telfon: (+299) 329888
Fax: (+299) 323232
Aningaaq: http://ia.gl
Email: ia@ia.gl