Samarbejde kan gøre livet med kræft nemmere

Kræft kan være dødelig – nogle kommer sig. I kræftens i dag den 4. februar ønsker vi at melde ud om, at sundhedsvæsenet og kommunerne  skal samarbejde mere.

De fleste mennesker der får kræftdiagnose får sig et chok. Deres reaktioner er meget forskellige. Mange bliver meget nervøse og begynder at tænke på deres død tit. Nogle mennesker føler sig magtesløse og begynder at føle at alting tunge og har svært ved at tro på det de oplever.

Andre begynder at planlægge forhold omkring deres sygdom samt helbredelse. Det med at blive ramt af kræft er alvorlig, men heldigvis forskes der heftigt i at forbedre helbredelsesmetoderne.

Her i landet har vi ud over denne alvorlige sygdom, mange alvorlige forhold som vi må forholde os til. Det er hård at skulle rejse til Nuuk for at få kemoterapi fra yderområderne. Det kan være besværligt at skulle rejse, hvorfor myndighederne også skal være opmærksomme på, at selve rejseforholdene skal være ordentlige for de sygdomsramte.

Det med at skulle modtage behandling i Danmark er at forværre situationen for dem der er ramt af en alvorlig sygdom. Heldigvis kan nære pårørende nu være sammen med den sygdomsramte, uden at skulle betale deres rejse og ophold og der er forhold i denne ordning som Naalakkersuisut skal være opmærksomme på at forbedre.

Sundhedsvæsenets vigtigste opgave er, at skulle helbrede den kræftramte og når dette ikke lader sig gøre, så må man gøre en indsats for at forhindre smerter for den syge. Men mennesket er mere end et krop. Den kræftramte, som er i livsfare, har også stærke psykiske reaktioner. Her i vort land mangler vi samtalepersoner i stor stil. Derfor skal vi forbedre ordningen med samtalepersoner for de sygdomsramte.

Kommune

Når man er ramt af kræft og har gennemgået en stærk medicinsk behandling forandres kroppen meget. Når sundhedsvæsenet har gjort sit indsats, så skal den ramte selv komme til kræfterne igen. Der skal kommunen ind og gøre en indsats. Tilbud om genoptræning er en kommunal pligt.

Det er vigtigt at kommunen straks træder ind når en kræftdiagnose er stillet. Når man er sygemeldt og dermed uarbejdsdygtig, så må kommunen sætte ind og sørge for økonomisk hjælp, således at dette ikke bebyrder den sygdomsramte.

Fremtiden

Flere og flere bliver ramt af kræft, men heldigvis er der også flere og flere der bliver helbredt. Ud over selve den helbredende medicinske behandling, skal de sygdomsramte have hjælp til genoptræning og i at kunne vende tilbage til arbejdet. De ramte familier skal have krisehjælp. Set i lyset af alle disse forhold, skal vi have oprette kræftcentre, således der sikres en indsats efter den medicinske behandling.

Hvis flere skal helbredes kræftsygdommen skal der være flere til at tage hånd om disse: Myndighederne, kommunerne samt andre. Samarbejdet kan lette de kræftramtes kår.

 

Mimi Karlsen

Inuit Ataqatigiit

+299 58 76 19

DEL

Del på Facebook
Del på Twitter
Del på Linkdin

Skrev en kommentar

Scroll to Top